Slovenija
23 ogledov

SDS za samorazpustitev DZ

<Ljubljana> 01.07.2009, Joze Tanko, SDS, Foto: Dejan Mijovic <Ljubljana> 01.07.2009, Joze Tanko, SDS, Foto: Dejan Mijovic
Poslanska skupina SDS je danes vložila predlog za spremembo ustave, s katero bi omogočili samorazpustitev DZ.

Po besedah vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka bi v primeru možnosti za samorazpustitev parlamenta poenostavili postopke do predčasnih volitev.

Položaja, v katerem se je znašla Slovenija po odstopu premierke Alenke Bratušek, ustava po Tankovem mnenju ne ureja dovolj dobro. V tem delu je nedodelana in pušča veliko prostora manipulacijam in pritiskom, je dejal. Zato je poslanska skupina SDS tudi vložila predlog za spremembo 81. člena ustave, s katero bi omogočili, da se na podlagi javnega izrekanja poslancev z večino vseh poslancev DZ lahko samorazpusti.

"Postopek je jasen in enostaven, z njim bi se izognili vsem špekulacijam za predčasne volitve," je dejal Tanko. Začetek postopka za samorazpustitev DZ bi lahko bil možen s podpisi 20 poslancev. Po njegovem mnenju je možno vse postopke zaključiti v 14 dneh.

Poudaril je nujnost ustavnih sprememb, če naj bi prišlo do resnih sprememb in dodal, da morebitne podpore pri ostalih strankah niso preverjali. 

Volitve, ko bodo za to pogoji

V SDS ne želijo špekulirati z datumom predčasnih volitev, saj da se bodo izvedle, ko bodo za to izpolnjeni pogoji. Najverjetnejši vodja nove poslanske skupine nepovezanih poslancev Jani Möderndorfer je danes začel obiskovati poslanske skupine. Kot je dejal, je za zdaj dobil zagotovilo več kot 30 poslancev, da novega mandatarja ne bodo predlagali. Tanko je pojasnil, da Möderndorfer ni obiskal SDS.

Po mnenju SDS je treba spoštovati zakonsko ter ustavno določene roke in postopke, preskakovanje ni možno in ne smiselno. Se jim pa zdi smiselno, da se naredi vse potrebno, da bo rezultat volitev primeren in bo omogočal, da bo bodoča koalicija lahko "nekaj naredila", je dejal Tanko.

"Nič nismo rekli"

V SDS so v odzivu na odstop Bratuškove še v soboto zatrdili, da novega mandatarja do volitev ne bodo predlagali. Tanko pa danes na to vprašanje odgovarja: "Nismo nič rekli." Tudi tokrat pa je ocenil, da ostale stranke gradijo zlasti na tem, kako onemogočiti SDS in njenega predsednika Janeza Janšo, da ne bi "prepričljivo zmagali na volitvah", vse ostale za državo pomembne projekte pa da potiskajo globoko v ozadje.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 07:37 06.maj 2014.

    Kakor krojaški mojster reče ! Sam še tista lenta ti manka : 7 na en mah !Nauš mislu da 7up.

  • dragec 06:47 06.maj 2014.

    Niso problem arhivi, ampak kdo so tisti,ki to zagovarjajo in kdo si ogleda te arhive ter način, kako pomagajo bodočemu zaporniku v pisanju o režimu v katerem je tudi on sodeloval. Mirkec (mislim, da lažeš, ko navajaš, da delaš v ...prikaži večv Avstriji) kako ti razumeš, da je arhivar tudi oseba ki je bila agent KOS, kriminalec in prevarant.????

  • mirko 16:12 05.maj 2014.

    Dovolj bi bilo, če bi bila Slovenija takoj po osamosvojitvi izvedla tako imenovano LUSTRACIJO v vseh treh vejah oblasti (zakonodajni, izvršni in SODNI). Tako so naredile države kot so Češka in Slovaška, ki sta danes že veliko pred Slovenijo, kar ...prikaži večr se tiče gospodarstva. Mi pa nismo ! Zakaj ne ? Ker so tisti, ki so takrat bili na vrhu politike, bili skoraj vsi v neki funkciji Zveza komunistov, tudi Janša. Elita iz Zveze komunistov se je po osamosvojitvi samo prebarvala, ljudje so ostali isti in so še danes na vodilnih položajih z vsemi svojimi omrežji (sorodniki bližnji in daljni, prijatelji, znanci,...). Najslabše za državo pa je, da je sodna veja oblasti prepletena z omrežji iz bivšega totalitarnega režima. Še več, zasedajo najvišje funkcije v pravosodnem sistemu.