Slovenija
1990 ogledov

SDS želi interpelirati celotno Golobovo vlado. Ga bo NSi podprla?

vlada janez janša matej tonin Vlada RS
V NSi ne izključujejo možnosti podpore interpelaciji vlade, kar so v SDS postavili kot pogoj za prispevanje svojih podpisov k interpelaciji ministrice za kulturo Aste Vrečko.

Kot smo poročaali, iz poslanske skupine SDS so danes sporočili, da bodo podpise pod interpelacijo ministrice Aste Vrečko, ki so jo po vladni odločitvi o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije spisali v NSi, posredovali "sočasno ob posredovanju podpisov vseh poslancev NSi za interpelacijo zoper vlado".

V NSi, kjer sicer podpore interpelaciji o delu vlade Roberta Goloba ne izključujejo, pa se do predloga še ne morejo opredeliti, saj ga ne poznajo, prav tako čakajo na informacijo o tem, koga bodo v SDS ob glasovanju o konstruktivni nezaupnici vladi predlagali kot kandidata za novega predsednika vlade.

Tonin: V vladi z Janšo ne bomo sodelovali

Odnosi med opozicijskima SDS in NSi so sicer v tem sklicu DZ že nekaj časa zaostreni. Prvak NSi Matej Tonin je med drugim napovedal, da v vladi, ki bi jo vodil prvak SDS Janez Janša, ne bodo več sodelovali. Pripravljeni pa so sodelovati s stranko SDS.

V pismu članstvu po reorganizaciji Golobove vlade pa je Tonin poudaril, da NSi tudi v Golobovi vladi ne bo in bo še naprej neizprosna opozicija. Vabila v Golobovo vlado sicer NSi ni dobila. Hkrati je Tonin še ocenil, da stvari v opoziciji tečejo "po ustaljenem in že videnem scenariju", NSi pa da ostaja pod nenehnimi napadi in neutemeljenimi obtožbami največje opozicijske stranke.

Napeto tudi zaradi Knovsa

Napeto pa je med strankama tudi zaradi porazdelitve mest v parlamentarnih komisijah za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) in za nadzor javnih financ, v katerih mora imeti po poslovniku DZ večino opozicija. V NSi so že ob začetku mandata kot "povsem logično" ocenjevali, da bi vsaka izmed opozicijskih strank prevzela vodenje ene od komisij. Ob podpori koalicije so dosegli dogovor, da jim pripade predsedniško mesto v komisiji za nadzor javnih financ. Po tistem, ko SDS zaradi te poteze ni želela imenovati svojih članov v Knovs, pa je NSi prevzela vodenje tudi te komisije.

Predsednik SDS Janša je sicer danes na Twitterju zapisal, da je SDS pripravljena NSi odstopiti vodenje Knovsa poslancu NSi, kot je to v preteklosti že storila. Kot je še zapisal, lahko tudi interpelacijo zoper ministrico za kulturo in zoper vlado vložijo skupaj.

Tako kaže matematika 

NSi z osmimi poslanci sama nima zadostnega števila podpisov za vložitev interpelacije. Po poslovniku DZ lahko to namreč stori najmanj deset poslancev, zato NSi potrebuje podporo še dveh poslancev. Enako število poslanskih podpisov je potrebnih za vložitev interpelacije vlade, SDS pa v tem sklicu DZ šteje 27 poslancev. To pomeni, da za vložitev interpelacije podpisov poslancev NSi ne potrebuje. Za uspeh konstruktivne nezaupnice pa je potrebnih 46 poslanskih glasov.

vlada zabava matej tonin janez janša s kozarcem Slovenija V SDS končno odgovorili NSi: Podprli vas bomo, če ... Vlada Robert Golob Slovenija Nepričakovana poteza vlade, Golob klecnil pod pritiski

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
 • rd2dmk2 18:06 03.februar 2023.

  predlagam da POZICIJA predlaga interpelacijo opzocije. in če interpelacija uspe, naj se opozicija napoka in odpelje v cirkus. in naj tam zabava v cirkus zbrano občinstvo. izpraznjenje prostore v parlamentu, pa naj prevzame.. to pa prepustim vam da date kakšen ...prikaži večn konstruktiven predlog- pa ne v obliki mama Hojs in tetka Vinopivčeva ali Božinedar Nerjavski

 • Avatar MS
  MS 12:08 03.februar 2023.

  Ta interpelacija je poteza iz obupa sds luzerjev in političnega trupla ki jih vodi! Nikakor se ne morejo sprijazniti da jih je slovenski narod aprila 2022 šutiral in poslal na nepovratno pot proti smetišču zgodovine!

 • Avatar pantani
  pantani 06:36 03.februar 2023.

  Tako ali tako se jim ne bo izšlo!!!