Slovenija
2105 ogledov

V SDS končno odgovorili NSi: Podprli vas bomo, če ...

vlada zabava matej tonin janez janša s kozarcem Reševalni pas/Twitter
V NSi se za zdaj še niso odzvali.

Poslanci SDS bodo prispevali podpise pod interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki so jo pripravili v NSi, če bodo vsi poslanci NSi prispevali svoje podpise za interpelacijo vlade premierja Roberta Goloba, so sporočili iz SDS. V NSi se za zdaj še niso odzvali.

Nestrinjanje glede muzeja osamosvojitve

V NSi so namreč po vladni odločitvi o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije spisali interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, v kateri ji med drugim očitajo vodenje kulturne politike, ki naj bi bilo v nasprotju s slovensko ustavo, ter kršitev zakona o varstvu kulturne dediščine in strategije kulturne dediščine za obdobje med letoma 2020-2023.

Asta Vrečko | Avtor: Profimedia Asta Vrečko. Profimedia
Interpelacijo so v sopodpis poslali opozicijski SDS in poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti, saj poslanska skupina NSi sama nima zadostnega števila poslancev za vložitev interpelacijo. Po poslovniku DZ lahko to namreč stori najmanj deset poslancev, barve krščanskih demokratov pa v DZ v tem mandatu zastopa osem poslancev, zato potrebujejo podporo drugih poslanskih skupin.

V SDS bi interpelirali kar celotno vlado

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti podpisov sta že sporočila, da podpisov za vložitev interpelacije ne bosta prispevala. Iz SDS pa so danes sporočili, da bodo podpise pod interpelacijo zoper ministrico Vrečko posredovali "sočasno ob posredovanju podpisov vseh poslancev NSi za interpelacijo zoper vlado".

Da se v SDS pripravljajo na interpelacijo zoper celotno vlado, je bilo razumeti tudi iz besed prvaka SDS Janeza Janše, ki je minuli teden na vprašanje o morebitni podpori interpelaciji ministrice za kulturo dejal, da "bi bila interpelacija zoper ministrico upravičena, ali pa zadostna, ali pa dovolj močan odziv do časa, dokler je obstajal zgolj predlog ministrstva, ne pa tudi sklep vlade".

Interpelacijo vlade lahko sicer prav tako vloži najmanj deset poslancev, poslanska skupina SDS jih v tem sklicu DZ šteje 27.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
 • Avatar Mark035
  Mark035 12:35 02.februar 2023.

  Plešasti klovn ne ve, da SDS + NSi = 35 glasov in ne 46.. ampak "častni" dr. sladoledarskih ved, ni potreboval matematike v svojem izobraževalnem sistemu. Eni se res ne morejo sprijazniti s tem, da so LUUUUZERJI..

 • popokatopetl 12:08 02.februar 2023.

  SDS smo torpedirali na volitvah.

 • Avatar Leon
  Leon 11:55 02.februar 2023.

  SDS in NSi stranki ,ki premoreta skupaj 2000 hujskačev za boj proti vsemu kar je podpisano z vlado dr. Goloba ! Vaš čas je potekel kot je DESUSU.