Slovenija
52 ogledov

Še 130.000 računov visi v zraku

Obvestilo KDD zurnal24.si
Izteka se rok za prenos delnic z registrskega računa. Še vedno je odprtih skoraj 130.000 tovrstnih računov.

Konec leta se ukinjajo brezplačni registrski računi za delnice. Kdor želi delnice obdržati ali prodati, mora tako odpreti trgovalni račun. Po podatkih KDD je bilo 27. decembra odprtih še 129.836 registrskih računov. "Stanje na dan, 30. 11. 2016, je bilo 170.763, kar pomeni, da se v enem delovnem dnevu število registrskih računov v povprečju zmanjša za 2.200," so povedali pri KDD. Za primerjavo, konec maja je bilo odprtih še okrog 260.000 računov

Vsi, ki imajo registrski račun, imajo tako na voljo dve možnosti. Delnicam se lahko odpovejo ali pa odprejo trgovalni račun. Razlike v cenah med ponudniki so občutne, zato je treba preveriti, kateri ponudnik je najbolj ugoden. Po ugotovitvah Zveza potrošnikov Slovenije so bili med bolj ugodnimi ponudniki BKS, DBS, NLB, KBS in SKB. 

Delnice s preostalih računov se bodo prenesle v sodni depozit, za kar pa bo imetnik lahko dobil račun. Sodni depozit bo namreč brezplačen le za delnice fizičnih oseb, ki niso vredne več kot sto evrov, ne kotirajo na borzi in od katerih od 1. januarja 2014 niso imeli nobenih prihodkov.  

Fizične osebe bodo praviloma imele možnost, da tudi po poteku roka odprejo trgovalni račun in brez stroškov, vezanih na postopek s sodnim depozitom oziroma prevzemanjem vrednostnih papirjev iz sodnega depozita, ohranijo svoje papirje. Registrske račune, ki jih mora centralna depotna družba v skladu z zakonom o nematerializiranih vrednostnih papirjih ukiniti do 1. januarja 2017, bodo začasno nadomestili prehodni računi. Koliko časa bodo imetniki lahko imeli pomožne račune, še ne znajo oceniti. 

Komentarjev 1
  • iravadi 07:41 30.december 2016.

    Vse pobrat in dat v dobrodelne namene, če do sedaj niso imeli časa, pol tega denarja sploh ne rabijo...