Slovenija
26 ogledov

Še 14 dni za premislek

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Predstavniki sindikatov, delodajalcev in vlade so na seji ESS uspeli doseči le dogovor, da se sestanejo čez 14 dni.

Ekonomsko-socialni svet (ESS) bi moral obravnavati predloga zakonov o delovnih razmerjih in o malem delu, vendar so jih na zahtevo sindikatov umaknili z dnevnega reda.

Predlog novele zakona o delovnih razmerjih skrajšuje odpovedne roke in znižuje odpravnine, predlog zakona o urejanju trga dela viša nadomestila za brezposelnost za prve tri mesece in širi krog upravičencev, predlog zakona o malem delu pa spreminja sedanjo ureditev študentskega dela in uvaja institut malega dela.

"Dobra novica je, da smo se dogovorili, da se bomo pogovarjali naprej. V tem času bodo delovne skupine intenzivno delale. ESS bo čez 14 dni ugotovil, kje so pri teh zakonih stališča poenotena," je po seji ESS povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Glede napovedi sindikatov o referendumih in splošni stavki pa je dejal, da ne prispevajo k socialnemu dialogu.

Delodajalci so z nadaljevanjem dialoga zadovoljni. "Zadovoljni smo s tem, da smo se uspeli dogovoriti, da bomo opravili razgovor o tem majhnem paketu zakonov, ki je za nas kljub vsemu zelo pomemben," je dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole.

Rebolj: Ljudje so nezadovoljni
Edini danes konstruktiven predlog je bil, da se čez 14 dni vnovič sestanemo, pravi predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj.

"Do konsenza je mogoče priti le tako, da bodo vse tri strani ugotovile, kje so možne stične točke," meni. Prepričan je, da je dogovor bistveno bolj kot od sindikatov odvisen od vlade in delodajalcev.

Rebolj se sicer zavzema za to, da bi se stroški odpuščanja znižali tako, da bi del odpravnin do vzpostavitve sklada za odpravnine krila država.

Prvi mož Pergama opozarja na nezadovoljstvo ljudi. "Če se ne bomo zmenili, bodo ljudje reagirali. Tudi proti sindikatom, predvsem pa proti ukrepom," je prepričan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.