Slovenija
17 ogledov

Se bo Pinusu uspelo dvigniti iz pepela?

Pinus Nino Verdnik
Pinus. Denar za plače je. Še ta mesec glasovanje upnikov o prisilni poravnavi.

“V podjetju nam gre vse slabše. Ne vemo, kako dolgo še bo denar za plače,” so zaskrbljeni nekateri delavci v podjetju Pinus, tovarni kemičnih izdelkov iz Rač. Predsednik uprave Pinusa Marko Klemenčič odločno zatrjuje, da bodo delavci dobili plačilo za svoje delo in miri: “Do konca leta ni bojazni, da bi denarja za plače zmanjkalo.”

Izterjave na pravi račun?

Nekateri zaposleni o teh besedah dvomijo, saj naj izterjani dolgovi od nekaterih podjetij sploh ne bi pristali na bančnem računu Pinusa. “To ni res. Vsak evro krvavo potrebujem. Ves denar – pri izterjavah smo bili zelo uspešni – pristane na našem računu,” dodaja predsednik uprave, zadovoljen, ker je prejšnji teden od bank dobil za 3,5 milijona evrov garancij za nabavo surovin za proizvodnjo biodizla, ki so jo tako še povečali.

Prisilka ni prašljiva

Še ta mesec bo upniški odbor glasoval o prisilni poravnavi, po kateri bodo upnikom odpisali 50 odstotkov vseh navadnih terjatev, preostalo polovico pa bi upniki dobili poplačano v štirih letih po potrditvi prisilne poravnave. Upravitelj prisilne poravnave Veljko Jan dodaja: “Upam, da bodo potrdili prisilko, saj ima podjetje perspektivo.” Po besedah Klemenčiča potrditev ne bi smela biti vprašljiva: “Sposobni smo se dvigniti iz pepela.”

Nov nadzornik

Podjetje, popolni lastnik katerega je Igor Jurij Pogačar, je od 19. marca v prisilni poravnavi in ima od sredine julija novega nadzornika. Odstopil je Primož Karpe, nov nadzornik je postal Aleš Kobal, ki dela družbo lastniku in Matjažu Rokavcu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.