Slovenija
6128 ogledov

Se bo vlada izneverila obljubi o brezplačnih delovnih zvezkih?

Učbeniki in šolske potrebščine Anže Petkovšek
Pod vprašajem tudi brezplačni delovni zvezki za prvi in drugi razred.

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je po tem, ko so v zadnjih šolskih letih brezplačne delovne zvezke prejeli učenci prvih in drugih razredov devetletke napovedal, da bodo v prihodnjem šolskem letu 2020/21 brezplačne delovne zvezke dobili tudi učenci tretjih razredov. Ministrstvo za izobraževanje naj bi sčasoma zagotovilo sredstva za delovne zvezke, ki jih zdaj kupujejo starši, v vseh razredih devetletke.

Učbeniki se kopirajo na veliko. (Foto: Boštjan Tacol) Slovenija Pikalo: Prihodnje leto brezplačni delovni zvezki še za tretji razred

"Predlog 8. člena ne sledi napovedi ministra, da bo v šolskem letu 2020/21 ministrstvo zagotovilo tudi delovne zvezke za 3. razred osnovne šole," so danes sporočili z Zveze aktivov svetov staršev Slovenije ZASSS, kjer so preučili nov Pravilnik o upravljanju učbeniških skladov. To v obrazložitvi členov ugotavlja tudi sam predlagatelj, ministrstvo za izobraževanje.

Sredstva, ki jih za delovne zvezke zagotavlja ministrstvo, se lahko spremenijo

Osmi člen, s katerim je določena višina letnih sredstev za učbeniški sklad, v 2. točki tudi določa, da vrednost točke in dinamiko nakazil za posamezno proračunsko leto določi minister s sklepom, ki ga izda do konca februarja tekočega proračunskega leta in objavi na spletni strani ministrstva. Zaradi spremenjenih proračunskih zmožnosti ministrstva se lahko vrednost točke v proračunskem letu spremeni.

Proračun 2020 bo najverjetneje najvišji, kaj pa potem?

"Razlog, da se predlog pravilnika veže na sprejem proračuna za naslednje leto, ne prepriča. Tako pojasnilo na nek način postavlja pod vprašaj tudi trajnost določb o zagotavljanju delovnih zvezkov za 1. in 2. razred osnovne šole. Te ne morejo biti predmet vsakoletnega sprejemanja proračuna," pravi predsednik ZASSS Tone Meden.

V zadnjih dveh letih je prišlo do finančne razbremenitve staršev, saj ministrstvo zagotavlja tudi denar za nakup delovnih zvezkov v 1. in 2. razredu osnovne šole, v prihodnjem šolskem letu naj bi bili brezplačni tudi delovni zvezki za 3. razred. 

Zaveza iz koalicijske pogodbe ne bo uresničena?

V ZASSS poudarjajo, da so zaveze ministrstva, da postopoma zagotavlja sredstva za vsa učna gradiva - učbenike brezplačno zagotavljajo v učbeniškem skladu -  korak v pravo smer.

"Pri napredovanju v to smer ne bi smeli zastati ob vsakoletnem rednem sprejemanju proračuna. Če vrnemo razpravo o zagotavljanju delovnih zvezkov na polje sprejemanja proračuna, je upoštevajoč napovedi gospodarskih gibanj, ena od možnosti tudi ta, da bo letni proračun za leto 2020 najvišji v nekaj naslednjih letih. Ali to pomeni, da ministrova napoved oziroma zaveza iz Koalicijske pogodbe in s tem tudi ena od predvolilnih obljub ne bo uresničena?"

Center Montessori Šolstvo Slovenija Pikalov zakon o financiranju zasebnih šol padel v vodo

sergeja.hadner@zurnal24.si 

 

 

 

Komentarjev 5
  • jakec1575 00:17 19.september 2019.

    naj v solo raje vrnejo koceptualno ucenje, ne pa da se vsaka zalozba poveze z nekim uciteljem in mladoletne otroke fopa z prevec detajlnimi informacijami, potem pa si ne znajo niti rit obrisati. otroci so 6 ur v soli, potem ...prikaži več pa se 3 ure delajo domace naloge. se nisem videl javnega usluzbenca delati 9 ur, se manj solnika. v red se spravite.

  • miho 21:20 18.september 2019.

    Ma dajte no s to brezplačnostjo. Kar se plača, se bolj ceni in spoštuije in posledično se tudi otroke navaja na to, da pazijo... Če bo vse brezplačno, bodo otroci vse uničili, še preden bo december. Bi to radi?

  • maresem 18:31 18.september 2019.

    To je vladavina mafijcev, nategatorjev in komunajzarjev.