Slovenija
13 ogledov

Še danes čas za odprtje računov

(Foto: AFP) Žurnal24 main
Organizatorji volilne kampanje za volitve v evropski parlament lahko še danes odprejo posebne transakcijske račune, na katerih morajo zbrati vsa sredstva, namenjena za financiranje kampanje.

Volilna kampanja pred evropskimi volitvami se bo sicer začela 8. maja, ko se izteče tudi rok za vložitev kandidatnih list. Zakon o volilni in referendumski kampanji namreč določa, da mora organizator kampanje najpozneje 45 dni pred dnem glasovanja odpreti poseben transakcijski račun z oznako "za volilno kampanjo". Organizator mora vsa finančna sredstva, ki jih sam nameni ali dobi od drugih pravnih in fizičnih oseb za financiranje kampanje, zbrati na tem računu, prav tako pa mora z njega poravnati vse stroške kampanje.

V volilno kampanjo, ki se uradno začne 8. maja, sodijo sicer vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. Za volilno kampanjo štejejo zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter javni shodi. Višina stroškov, ki jih smejo organizatorji porabiti za volilno kampanjo, je omejena. Stroški volilne kampanje za volitve v Evropski parlament ne smejo preseči 0,40 evra na posameznega volilnega upravičenca v državi. Organizatorji kampanje, katerih listam bodo pripadli mandati v Evropskem parlamentu, bodo upravičeni do delnega povračila stroškov za kampanjo, in sicer v višini 0,33 evra za dobljeni glas.

Posebne transakcijske račune morajo sicer organizatorji zapreti najpozneje štiri mesece po dnevu glasovanja, v 15 dneh po zaprtju računa pa morajo predložiti poročilo državnemu zboru in računskemu sodišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.