Slovenija
44 ogledov

Še danes čas za ugovor na izračun dohodnine

Dohodnina Boštjan Tacol
Ugovor morajo finančni upravi vložiti tisti, ki se z izračunom ne strinjajo, če je izračun dohodnine pomanjkljiv oziroma nepravilen. Če ugovora ne oddate, sledi globa od 250 do 400 evrov.

Tisti zavezanci, ki so konec marca (približno pol milijona) prejeli informativni izračun dohodnine za leto 2014, imajo samo še danes čas za ugovor Finančni upravi RS (FURS). Ugovor pošljejo tisti, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo - če so podatki pomanjkljivi ali nepravilni oziroma je davčna obveznost ugotovljena napačno.

Zavezanec lahko v ugovoru uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane.

Tisti, ki se z informativnim izračunom strinjajo, jim ni treba storiti ničesar. Zavezanci, ki so lani med letom plačali preveč dohodnine, bodo denar na bančni račun prejeli 28. maja, rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 1. junij.

Naslednji paket informativnih izračunov bo na pošti 29. maja. Tistim, ki izračuna tudi tedaj še ne bodo prejeli, a so zavezanci za plačilo dohodnine, bodo morali napoved za odmero dohodnine vložiti sami do 31. julija.

Ugovor morajo poslati tudi upokojenci z napačno izračunano dohodnino 

Napaka se je zgodila, ker je zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) finančni upravi (Furs) posredoval napačne podatke, posredi je bil človeški faktor, za 17.000 upokojencev. Posledično pa je Furs marca izdal 4.276 napačnih informativnih izračunov dohodnine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.