Slovenija
12929 ogledov

Še danes krizni sestanek vlade s strokovno skupino. Nas čaka lockdown?

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Profimedia Covid-19, Slovenija, Ljubljana
250 zasedenih intenzivnih postelj je skrajna meja, ko za vse, ki bi potrebovali obravnavo na intenzivni negi, ne bo več prostora.

Včeraj je bilo s PCR testi je bilo skupaj potrjenih 1.136 novih okužb z virusom sars-cov-2. V bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 634 covidnih bolnikov, od tega jih je 158 na oddelklih za intenzivno nego. Svetovalna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar bo zato po informacijah STA vladi predlagala 10-dnevno popolno zaprtje države, v primeru, da vlada njihovega predloga ne bo upoštevala, pa strog nadzor nad upoštevanjem pogojev PCT, omejitev delovanja gostinskih lokalov do 23. ure, delo od doma za javni sektor in še nekatere druge ukrepe (več na povezavi). 

Razmere so torej resne, je na današnji novinarski konferenci vlade potrdil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Približujemo se namreč številkam hudo obolelih, ki za naš zdravstven sistem niso več vzdržne. Kot je dodal, je število 250 zasedenih intenzivnih postelj skrajna meja, ko za vse, ki bi potrebovali obravnavo na intenzivni negi, ne bo več prostora. 

Potrdil je, da bo vlada s strokovno skupino sestankovala še danes, kar pomeni, da bodo odločitev verjetno sprejeli proti večeru.

Evropa gre v nov val epidemije

Krek je poleg tega dejal, da se stanje na splošno slabša v slabše precepljenih državah, ki prevladujejo na vzhodu Evrope. "Mednje spadamo tudi Slovenci," je opozoril. Tako ogromen porast novih okužb poleg Slovenije beležijo v Romuniji, Bolgariji, Estoniji, Litvi, Latviji, pa tudi na Hrvaškem. 

"Evropa gre v nov val," je prepričan Krek.

Tudi v državah, kjer je precepljenost zelo visoka, denimo na Portugalskem in na Danskem, se število okužb povišuje. Kot je pojasnil Krek, Danci celo razmišljajo o ponovni uvedbi ukrepov

"To samo dokazuje, kako je ta virus zakompliciran in še veliko ne vemo o njemu," je dodal. Stanje se slabša tudi pri vseh naših sosedih, še najbolje kaže Italiji. 

Reprodukcijsko število je krepko naraslo

Krek pričakuje, da bo v Sloveniji število okužb še naraščalo, saj trenutno reprodukcijsko število R znaša približno 1,33, kar pomeni da ena okužena oseba prenese okužbo na več kot eno osebo. Ukrepanje je zato po njegovih besedah nujno. 

Največ ljudi se okuži znotraj družinskega kroga, sledijo delovna mesta, vzgojno-izobraževalni zavodi in zasebna druženja. Vse to pa pelje do eksponentne rasti okužb, je poudaril Krek. 

Dosegamo tudi precej visok delež hospitaliziranih med okuženimi, ta se vseskozi giblje okrog petih odstotkov. Delež oseb med hospitaliziranimi, ki so premeščeni na oddelek intenzivne terapije, pa je kar 27,5 odstotka, zato se postelje hitro polnijo, je razložil.

Razlog, da se bolnišnice polnijo, je tudi visok delež starejših med novo okuženimi. Pred nekaj meseci so starejši od 65 let predstavljali le pet odstotkov vseh okuženih, zdaj se je ta odstotek povzpel na 10. Precepljenost v tej populaciji je sicer precej višja kot v drugih starostnih skupinah, presega 70 odstotkov. 

Krek pričakuje, da bo število okužb do sredine novembra še vedno v vzponu, nato pa se bo krivulja obrnila navzdol. V tem valu je umrlo že več kot 334 oseb, zato je direktor NIJZ znova pozval vse prebivalce, naj se čim prej cepijo.

Kot je poudaril, ljudje umirajo po nepotrebnem, ko bi se lahko zaščitili. Najpogosteje resda umirajo starejši, a se izjeme najdejo tudi v starostni skupini med 35-44 let. 

Regija, kjer je umrlo največ covidnih bolnikov, je Zasavska, sledi Savinjska. 

Slika je po Krekovih besedah jasna - med necepljenimi je število okuženih in tistih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, bistveno višje kot pri cepljenih. 

Po njegovih besedah bi morali za zamejevanje okužb predvsem več delati od doma, za nekaj časa opustiti organizacijo zabav, dosledno upoštevati pogoj PCT in ostati doma, ko dobimo simptome respiratornega obolenja. Predlagal je tudi cepljenje s tretjim odmerkom v ostareli populaciji in spomnil na nujnost nošnje mask v notranjih prostorih in tudi zunaj, ko je to potrebno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • b33ab25186006cead7364298e6e8c765c70692f1 19:06 02.november 2021.

    Eden je bil Lockdown v Transfirmerjih... .Galvatron je podrl vse meje.

  • lovro4 17:53 02.november 2021.

    Cepivo je varno in učinkovito, pravi naša STOKA. Zato spoditi cepljene hipohondre iz covid oddelkov, pa bo postelj več kot preveč. Logično. Razen če STOKA laže.

  • marko345 17:19 02.november 2021.

    Vsi necepljeni za 10 dni v karanteno in zapret meje totalno. Nobenega izhoda iz bivališča , saj so to hoteli.