Slovenija
22 ogledov

"Še dobro je prišel skozi"

Žurnal24 main
Kruto. V ZDA je fantu, staremu 15 let, za vlom in umor psa s kladivom sodišče dosodilo 20 let zapora. Petrovec: še dobro je prišel skozi.

"Še dobro je prišel skozi, ker so bile do nedavnega ZDA ena izmed štirih, petih držav na svetu, v kateri so lahko mladoletnikom izrekali tudi smrtno kazen, četudi ne ravno za umor psa," je bil prvi odziv Dragana Petrovca, penologa z Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, na primer mladostnika, ki mu je za vlom in umor psa ameriško sodišče dosodilo 20 let zapora.

Udaril ga je s kladivom
"Potem ko ne moreš rešiti temeljnih socialnih vprašanj in imaš družbo, ki je izrazito nepravična, najdeš številne razloge, da neko populacijo zapreš," je razložil Petrovec. In kaj je storil 15-letni Jonathan Castelan?

Eno leto zapora v Sloveniji grozi tistemu, ki trajno pohabi ali ubije več živali.

Za mučenje zakonik predvideva denarno kazen ali do pol leta zapora.

Skupaj s 13 let starim prijateljem sta maja maskirana vlomila v hišo družine Soto v Kentwoodu. Jazbečar Pinto je začel lajati in je planil na vlomilca.

"Udaril sem ga s kladivom v glavo. Potem je obmolknil,"
je Jonathan izjavil na sojenju, poročajo ameriški mediji.

"Psi ne gredo v raj"
Njegova odvetnica je v zagovoru poudarila, da je na Jonathanovo nasilno ravnanje vplival njegov starejši brat, ki mu tudi sodijo zaradi streljanja, njun oče pa živi v drugi državi.

"Ko ti vdrejo v hišo z rutami in maskami, ne vidiš dečkov," je na sojenju razlagal Abel Soto, ki je bil nad prizorom okrutno ubitega psa zgrožen. "Psi ne gredo v raj, ljudje pa," mu je pred sodno dvorano dejala Jonathanova mati, ki vztraja, da je njen sin nedolžen.

"Z živalmi ravnamo grozljivo zato, ker tako ne moremo ravnati z ljudmi," je pojasnil Petrovec. Meni tudi, da je vtis javnosti o blagih kaznih pri nas za hujše prestopnike varljiv, saj novinarji in posledično javnost ne vedo za vse okoliščine dogajanj, in da moramo prav zato zaupati skrbni presoji sodišč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.