Slovenija
90 ogledov

Še en gradbenik v stečaj

Gradbeni delavec Saša Despot
GP Bežigrad gre v stečaj, potem ko ga je predlagal prisilni upravitelj. Ta je ocenil, da družba ne more postati plačilno sposobna.

Okrožno sodišče v Ljubljani je ustavilo postopek prisilne poravnave nad Gradbenim podjetjem (GP) Bežigrad in začelo stečaj. Stečajni upravitelj je dosedanji prisilni upravitelj Janez Artič. Upniki lahko terjatve, ki jih še niso prijavili v prisilni poravnavi, prijavijo do 2. julija letos, je razvidno iz objave na Ajpesu.

Prisilni upravitelj predlagal stečaj

Artič je februarja podal ugovor in predlagal stečaj, ker je ocenil, da je stopnja verjetnosti, da družba glede na predložen načrt finančnega prestrukturiranja postane kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna, nižja od 50 odstotkov.

Načrt prestrukturiranja je kot vire za poplačilo predvidel predvsem prodajo nepremičnin in vrednostnih papirjev, ki pa so vse zastavljene, tako da bi bili po Artičevi oceni s prodajo poplačani le ločitveni upniki, na katere pa prisilna poravnava ne učinkuje. Predvidevanja družbe, da bi s prodajo nepremičnin lahko poplačala tudi navadne upnike, so bila po Artičevi oceni popolnoma nerealna, poleg tega pa da družba v načrtu ni pojasnila, s kakšnimi posli predvideva ustvariti načrtovani letni promet iz osnovne dejavnosti gradbeništva.

Upravitelj je ugotovil, da GP Bežigrad od začetka postopka prisilne poravnave, ki je stekla 30. januarja, z obsegom del ni zagotavljalo denarja za plačilo tekočih obveznosti in ne obveznosti iz postopka prisilne poravnave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.