Slovenija
30771 ogledov

Še en neverjeten udarec vremena: Toča!

Toča Bralec
Česa takšnega ob koncu oktobra res nismo vajeni.

Okrog 19. ure se je nad Koroško razbesnelo neurje s točo, prav tako je toča padala v okolici Veelenja. Na vremenskem portalu Neurje.si ob tem poročajo, da so bili tokrat pogoji - čeprav smo praktično že v novembru -  zelo ugodni za nastanek neviht, tudi točonosnih. 

Vest o toči je na svojem Facebook profilu objavila tudi županja Črne Romana Lesjak. 

Lesjak je pozno popoldne za N1 povedala, da je tudi dopoldansko deževje povzročilo precej škode. "Ceste niso več podobne cestam. Tiste, ki so bile po avgustovskih poplavah malo popravljane, so zdaj spet poškodovane," je strnila in dodala, da bodo lahko, ko se bodo razmere umirile, ponovno začeli s sanacijo.

Trenutno stanje po državi

Z rdečim opozorilom obarvano vremensko dogajanje je danes sicer največ težav povzročalo na zahodu. V Baški grapi so izredne razmere, evakuirati so morali več prebivalcev. Plazovi in poplave ponekod ovirajo promet, zalivalo je objekte. V Zgornji Savinjski dolini so na dogajanje opozorili s sirenami, prav tako ob morju zaradi plime. Vreme se medtem umirja.

Dostop do nekaterih krajev na območju trenutno ni mogoč, sprožajo se vedno novi plazovi, prihaja tudi do okvar na omrežju Elektra Primorska. Meteorne in padavinske vode so zalivale stanovanjske in gospodarske objekte tudi na območju občin Idrija, Ajdovščina, Kanal ob Soči, Kobarid in Nova Gorica.

Tudi v Zgornji Savinjski dolini so po razmeroma mirni noči dopoldne preventivno sprožili sirene za večjo pozornost prebivalstva na poplave in plazove. Kot je za STA dejal poveljnik civilne zaščite za Zahodno Štajersko Janez Melanšek, se opozorilo nanaša na območje Drete in Ljubnice, na terenu pa so gasilci in pripadniki civilne zaščite, ki spremljajo stanje.

Pristojni vseskozi pozorno spremljajo tudi plazišče v Strugah, kjer je sredi plazu nastal slap. Kot je dodal Melanšek, na srečo za zdaj ne deluje tako, da bi lahko prišlo do enkratnega zdrsa plazu, tako da Savinja lahko zemljo odnaša počasi. Med drugim je voda zalila gasilska domova v Šmartnem ob Dreti in Solčavi.

Nekaj ploh bo še, a ...

V minulih 18 urah je Slovenijo prešlo ciklonsko območje z vremensko fronto in na določena območja prineslo kar obilne padavine in tudi močan veter. Na območju Kamniško-Savinjskih Alp je padlo od 60 do 120 litrov dežja na kvadratni meter, največ, 158 litrov, je padlo v Logarski dolini.

Vremenoslovec Brane Gregorčič je zgodaj popoldne pojasnil, da se sicer vremenske razmere hitro umirjajo, padavine se umikajo. Nekaj ploh bo še nastalo, vendar ne bodo povzročale resnih težav, je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • bobubob 07:45 28.oktober 2023.

    Neverjeten? Glejte vremenske karte, 'strokovnjaki' - in jih primerjajte s tistimi izpred 10. let ! Če ste že pozabili, kaj so vas o gibanju ciklonov učili v šoli ! Od Ukrajine dalje praktično ne gre skoraj nič od tega čez ...prikaži več 'mejo'. Zarota? Tako kot pri nedavnem 'cepljenju' , ko so tudi 'doktorji medicine' pozabili marsikatero osnovo iz svojih študijskih let ! Zarota? Kje pa, res pa je, da je v tako pokvarjenost raznih 'strok', predvsem pa ljudi, resnično težko verjeti.

  • Kmodri 22:36 27.oktober 2023.

    Princ Teme vodja sekte S(D)S hoče stolčti ptiča! Zato toča!

  • Kmodri 22:26 27.oktober 2023.

    Jebemti, pa sem rekel, da je dobro, da je le dež in da ni toče! Zdaj pa toča!