Slovenija
42 ogledov

Še en teden Oražmova

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Poslanci Zaresa si bodo vzeli še en teden časa za premislek o novem vodju poslanske skupine. Šest kandidatov.

Poslanci so se po današnjem srečanju, na katerem naj bi po prvotnih napovedih odločali o predsedniku poslanske skupine, odločili, da si vzamejo še en teden časa za premislek. O novem vodju poslanske skupine bodo odločali prihodnji četrtek, do tedaj funkcijo predsednika poslanske skupine opravlja Cveta Zalokar Oražem. Med kandidati po besedah tiskovne predstavnice stranke Katje Mihelj Nagode ni nobenega, ki bi kandidaturo vnaprej zavrnil ali posebej izrazil, da se želi potegovati za to mesto. Izključeni so le Oražmova, ki je odstopila, predsednik državnega zbora Pavle Gantar in Franci Kek, ki je že v preteklosti večkrat izrazil, da si funkcije ne želi. Kek je tudi danes dejal: "Med kandidati ne bo mene, kot kaže Zalokar Oražmove, ki je odstopila, in verjetno tudi ne predsednika državnega zbora Pavla Gantarja. Tako nam ostane šest kandidatov."

Slapnik med favoriti
Med preostalimi imeni tako ostajajo naslednji poslanci: Franco Juri, Lojze Posedel, Alojzij Potočnik, Vito Rožej, Vili Trofenik in Tadej Slapnik, ki naj bi bil po nekaterih namigovanjih celo najverjetnejši kandidat za novega vodjo poslanske skupine Zares. ''Novi obrazi so vedno dobrodošli. Ob tem podpiram sedanje vodstvo Zaresa in ministre naše stranke. Se pa je potrebno pogovoriti o načinu dela, predvsem o odnosu do terena. Oranžni cunami je zame nekaj pozitivnega, saj pod njim razumem nasprotovanje tajkunskim kreditom Bavčarju in Šrotu, zahteve po preveritvi racionalnosti in optimalnosti Teš 6, odvzem premoženja pridobljenega na kriminalen način in mnoge druge stvari, s katerimi se ukvarja stranka Zares,'' je ob tem še poudaril Kek. "Med ustreznimi kandidati vidim Tadeja Slapnika, Vilija Trofenika in kolega Alojzija Potočnika," pa je povedal Franco Juri, ki je v ponedeljek preklical svoj odstop z mesta podpredsednika stranke. Po njegovih besedah pa naj bi se danes pogovarjali tudi o nadaljnjem delu poslanske skupine. Glasovanje bo tajno.

Nesoglasja okrog Teša
Nezadovoljstvo v stranki, spomnimo, je nastopilo zaradi vodenja poslanske skupine in projekta Teš 6, kjer je pri podpori Zalokar Oražmova ostala sama. Prvak Zaresa Gregor Golobič pa je dejal, da že dalj časa zadržuje poslance, ki so nezadovoljni z delom poslanske skupine. Po vrhu stranke minulo sredo je odstopila. Franco Juri, ki je o odstopu razmišljal, kot je dejal, zaradi občutka soodgovornosti do dogajanja v stranki in nestrinjanja z nekaterimi ocenami in ravnanji vodstva, zlasti predsednika stranke Gregorja Golobiča, še posebej v odnosu do poslanske kolegice Cvete Zalokar Oražem, bo zdaj počakal do naslednje konvencije. To, je še vedno prepričan, bi morali sklicati predčasno, da bi "vodenje vnovič in neposredno ocenili člani in članice stranke".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.