Slovenija
29 ogledov

Še en val iz GPG na zavod

Na ljubljanskem zavodu pravijo, da je v prvem četrtletju zaposlitev našlo 5.290 Žurnal24 main
Brezposelnost. Januarja in februarja je naraščala, marca in aprila pa upadala.

Včeraj se je na ljubljanski območni službi (OS) Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) prijavilo 152 nekdanjih delavcev Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG), ki je od aprila v stečaju. Skupaj se jih je od vseh 242 napovedanih brezposelnih iz GPG do zdaj prijavilo 181 (pri OS Ljubljana 176, pri drugih OS pa pet), je povedala Mateja Uršič z ZRSZ. V OS Ljubljana pričakujejo še priliv brezposelnih iz podjetij GPG Inženiring (osem), GPG Kipkop (94) in NG Sistem (27).

Letos okoli 8.500 novih

Od konca leta, ko je bilo na ljubljanskem zavodu 26.700 brezposelnih, se je število prijavljenih do konca aprila povečalo na 27.601, torej za 3,4 odstotka. Toda hkrati se je v prvih štirih mesecih leta na zavod prijavilo 8.324 ljudi, kar je 11,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Od letos na novo prijavljenih jih je bilo 1.335 (16 odstotkov) prej zaposlenih v gradbeništvu, in sicer v podjetjih SCT Gem gradbena mehanizacija, SCT Obrati, Instalacije Grosuplje in Eurogradnje.

Januarja in februarja se je brezposelnost povečevala, marca in aprila pa zmanjševala,” pojasnjuje Uršičeva. V OS Ljubljana so v začetku leta napovedali prav to. Kakšen trend pričakujejo v prihodnje, niso odgovorili.

Zaposlitve v gradbeništvu

V OS Ljubljana ugotavljajo, da so delodajalci v prvem četrtletju prijavili 19.679 prostih delovnih mest, kar je 12,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Delavce najbolj iščejo v gradbeništvu, raznih poslovnih in predelovalnih dejavnostih ter trgovini. Pri tem so v gradbeništvu v prvih štirih mesecih prijavili 46,9 odstotka več prostih delovnih mest kot v prvem četrtletju lani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.