Slovenija
28 ogledov

Se nam obeta čisto desna vlada?

Grafika podpore
1/2
Žurnal24grafika
Povprečje anket. SDS v zadnjih dneh dobiva veter v jadra, pa tudi NSi. Jankoviću vetra zmanjkuje.

Po zadnjih televizijskih soočenjih se je v javnomnenjskih anketah močno okrepila desnica, tako Janševa SDS kot Nova Slovenija. To kaže, da bi prvič po osamosvojitvi lahko imeli čisto desno vlada (SDS, SLS in NSi), celo brez Virantove liste.

Precej manj raste Jankovićeva lista Pozitivna Slovenija (PS). SDS in PS sicer pridobivata na moči že od začetka soočenj pred tremi tedni, a Jankovićeva lista v zadnjih dneh manj.

NSI postavlja napoved na glavo

Homogenizacija okoli Janše in Jankovića se sicer stopnjuje. Do zadnjih dni jima je kljuboval le Pahor. Zdaj pa se očitno krepi tudi Nova Slovenija, ki utegne spet vstopiti skozi vrata parlamenta. Virantu še bolj zmanjkuje sape kot prejšnji teden, kar najbrž priča o ne preveč prepričljivih nastopih tudi na zadnjih soočenjih. Erjavčev DeSUS po začetku soočenj oscilira, SLS pa stagnira. Vzpenja se spet tudi Jelinčičeva SNS.

V grafih prvič objavljamo povprečne volilne napovedi za posamezne stranke in liste iz obeh javnomnenjskih anket v zadnjih nekaj dneh (Delo Stik in Mediana),po soočenjih. Gre za tako imenovano javnomnenjsko analizo javnomnenjskih anket v zadnjem času (poll-of-polls, v angleščini), kjer je vzorec višji kot pri posameznih anketah. Poleg tega objavljamo tudi gibanje podpore strankam od začetka objav večine javnomnenjskih anket pred letošnjimi predčasnimi volitvami, iz česar so razvidna anketna gibanja strank in list pred začetkom soočenj in po njem.

"Volitve so odločene"

"Po analizi doslej opravljenih raziskav, ki smo jo pripravili v družbi Valicon, so volitve odločene. Trend nakazuje celo možnost prve povsem desne vlade. Končni razplet je zdaj odvisen od uspeha malih strank, koliko jih bo uspelo priti v parlament, in koliko glasov bodo osvojile," pravi Andraž Zorko iz Valicona.

Komentarjev 48
  • privat 09:08 18.december 2011.

    to jih mora nekdo prisiliti...kdo?? Ga ni...mi smo le sužnji..prelepo je njim,da se odrečejo blaginji eu skupnosti po demokratični poti! Mi pa bomo kmalu tako oropani od strani države,policije...stari ,onemogli...revni..zato to tudi delajo ,socialo pod minimum,onemogočiti delo na črno,manjše pokojnine,uvesti ...prikaži več večji nadzor malih s.p.jih(povezava z davčno)tako da se res ne bo imel kdo niti za pretožiti ,kaj šele za upor...

  • privat 09:01 18.december 2011.

    ja oni bojo oblast in njihovi želji se bomo morali podrejati...za to nas bo prisilila naša policija...spoštujte zakone !!če voziš 52 km/h v naselju že plačaš(jaz sem)po črti zakona je fašist iz mislinje dejal.. Kaka debilnost?' mar ne...

  • privat 08:57 18.december 2011.

    kako že novinarji pravijo"čist desna vlada"..čist črna barva,čist umazana umazanija...dejte no novinarji..kar je desno je že tako desno da nemore biti čist desno...no lahko ..kaj bojo ubijali??samo desni že ubijajo potihem,kar pomeni ubijanje je ubijanje...mar ne??