Slovenija
19 ogledov

Še naprej slabo

evro, evri, štetje, denar Shutterstock
Umar opaža nadaljevanje zaostrenih razmer na trgu dela in v bančnem sistemu.

V območju evra se nadaljuje nizka gospodarska aktivnost, podobno pa kažejo tudi vrednosti kazalnikov gospodarske aktivnosti za Slovenijo. V zadnjih mesecih so se sicer nekoliko izboljšali, razmere pa ostajajo zaostrene predvsem na trgu dela in v bančnem sistemu.

Takšne so zadnje ugotovitve Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki jih je objavil v junijski številki Ekonomskega ogledala.

Brezposelnost na isti ravni

Število delovno aktivnih po statističnem registru se aprila ni bistveno spremenilo, medletno pa je bilo za 3,2 odstotka manjše. Na podobni ravni kot pretekli mesec je aprila ostala tudi stopnja registrirane brezposelnosti, in sicer po sezonsko prilagojenih podatkih pri 13,2 odstotka.

Povprečna bruto plača v zasebnem in javnem sektorju je aprila ostala nespremenjena, medtem ko v zasebnem sektorju stagnira od konca leta 2011.

Slabše stanje v bančnem sistemu

Dodatno so se maja poslabšale razmere v slovenskem bančnem sistemu. Kreditna aktivnost se še naprej znižuje, saj se je maja obseg kreditov nebančnim sektorjem zmanjšal za okoli 200 milijonov evrov, predvsem zaradi nadaljnjega razdolževanja podjetij, nedenarnih finančnih inštitucij in gospodinjstev.

Obseg vlog države se je maja precej povečal, kar je povezano z izdajo dolarskih obveznic, kakovost bančne aktive pa se še naprej poslabšuje.

Komentarjev 1
  • joc2013 16:17 05.julij 2013.

    Za to ugotoviti rabimpo prav UMAR, to vidi že vsaka babica, ko gre v trgovino in gleda dnevnik.