Slovenija
0 ogledov

Še pred volitvami je možna stavka

"Računamo na trezno presojo poslancev in na to, da ne želijo končati kariere s k Žurnal24 main
Vodja pogajalcev Doro Hvalica je zatrdil, da pred volitvami ne izključuje možnosti stavke, če bo parlament potrdil sporne spremembe v plačnem sistemu.

Če bodo sporne spremembe plačnega sistema v javnem sektorju v ponedeljek po nujnem postopku sprejete, je še pred volitvami možna stavka v javnem sektorju. "Glede na burne odzive posameznih sindikatov je bolj verjeten radikalnejši ukrep za zaščito pravic," je pojasnil vodja pogajalcev Doro Hvalica. Če bo prišlo do odločitve za stavko, bo ta zagotovo pred volitvami. "Avgustovske plače, prve po novem sistemu, bodo do 5. septembra že izplačane in videli bomo, ali in koliko se razlikujejo od izpogajanih," pravi Hvalica.
Vlada je včeraj kljub nasprotovanju sindikatov sprejela popravke zakona o plačah v javnem sektorju. Po pojasnilih ministrstva za javno upravo je bila razlaga zakona, po kateri je možno v novi sistem prenesti neomejeno število napredovanj, neustrezna. Omejitev, ki jo predlagajo, pa naj bi prizadela manjše število javnih uslužbencev, ki so že dolgo v javnem sektorju in so večkrat napredovali.
"Ne vem, od kod jim izračun, da bi bilo, kot pravijo, potrebnih šest odstotkov ali 24 milijonov evrov več denarja. Če gre pri posamezniku za enega ali dva plačilna razreda, bo s popravki sistema prizadetih najmanj 20 odstotkov javnih uslužbencev," trdi Hvalica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.