Slovenija
108 ogledov

Še so optimistični

Če prisilna poravnava ne bo uspela, se Bec boji, da bo Mirnska dolina postala do Žurnal24 main
Inkos. S prisilno poravnavo bi do konca leta 2013 zlezli na zeleno vejo.
240 tisoč evrov so jim dolžne še Stožice, ki so jih pomagali graditi prek podjetja Ferotehna.

Krmelj. “Jutri pričakujemo sklep okrožnega sodišča o začetku postopka prisilne poravnave,” je včeraj povedal Rudi Bec, direktor krmeljske družbe Inkos. “Že en mesec imamo blokiran žiroračun, in če dobimo pozitiven sklep sodišča, bomo lažje zadihali,” upa.Prepričan je, da bi prisilna poravnava podjetje rešila, saj imajo dela zdaj dovolj, le breme preteklosti je pretežko.

Konec leta je vrednost premoženja družbe znašala 3,8 milijona evrov, vsota vseh obveznosti pa 4,6 milijona, kar pomeni, da je družba prezadolžena in dolgoročno plačilno nesposobna,” je razložil in dodal, da ni pri tej zgodbi nobenih nečednih ozadij o uničenju podjetja.

Dela za štiri mesece
V Inkosu, ki je pred osmimi leti zrasel na pogorišču krmeljske Metalne, imajo za naslednje štiri mesece vse zmogljivosti zapolnjene. Delajo predvsem za nemški trg, so pa strokovnjaki za izdelavo podvozij in drugih jeklenih konstrukcij.

V Inkosu imajo zdaj zaposlenih 130 svojih ljudi in še 40 izposojenih. “Nujno potrebujemo še 15 varilcev. Iščemo jih z lučjo pri belem dnevu, a jih ne dobimo,” je izpostavil Bec. Po njegovih besedah naj števila delavcev ne bi zmanjševali, možna pa bodo varčevanja znotraj režije, je pristavil.

Poravnava terjatev
Prednostne terjatve, ki znašajo slabih 300 tisoč evrov, se nanašajo na neizplačane plače in nanje prisilna poravnava ne bo vplivala. Skupen znesek nezavarovanih terjatev pa je 2,3 milijona evrov. Trideset odstotkov teh terjatev, kar je dobrih 700 tisoč evrov, naj bi Inkos poravnal do konca leta 2013.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.