Slovenija
11 ogledov

Še teden do rektorja

Tako Rizman kot Pejovnik (desno) sta največ glasov prejela na fakultetah, na kat Žurnal24 main
Rudi Rizman in Stane Pejovnik v torek v boj za rektorsko mesto.
Rudi Rizman s filozofske fakultete s 33 odstotki glasov in Stane Pejovnik s fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo z 28,8 odstotka glasov sta se po ponedeljkovih volitvah za rektorja Univerze v Ljubljani (UL) uvrstila v drugi krog. Ta bo potekal v torek, 29. septembra.

Precej izenačeni
Drugi krog se bo odvil, ker nihče od kandidatov ni dosegel absolutne večine. Tretji izmed štirih – Janez Hribar z biotehniške fakultete – je prejel 26 odstotkov glasov, Jože Duhovnik s fakultete za strojništvo pa 10,8 odstotka. Udeležba na ponedeljkovih volitvah je bila sicer 63-odstotna.

“Čar zmagovalcev vedno vleče,” je po objavi rezultatov dejal Rizman. “Napoveduje se še večja udeležba, tudi na fakultetah, kjer sem imel podporo, tako da računam na zmago,” je dodal.

“Zadovoljen sem. Rezultat se mi zdi dober posebno zato, ker smo bili trije naravoslovci v medsebojni konkurenci. Do naslednjega tedna bom poskušal prepričati še tiste, ki jih nisem,” je povedal Pejovnik.

Študenti zadovoljni
Žiga Krušič, tajnik Študentskega sveta (ŠS) UL, je dejal, da je ŠS podprl Pejovnika kot najprimernejšega kandidata, z rezultatom pa so zadovoljni. Vprašali smo ga tudi, ali nima Rizman prednosti, saj prihaja s fakultete z največ volilci. “Ta indikator nedvomno vpliva na volitve, toda ključno je to, da gre kar največ študentov na volitve, saj to poveča njihovo legitimnost,” je pojasnil Krušič. Jurij Kodre, študent in član volilne komisije pa je povedal, da je bila volilna udeležba študentov večja pred štirimi leti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.