Slovenija
15 ogledov

Se Türk spogleduje z ZN?

Predsednik republike je sprejel odhajajoče poslance mandata 2008 - 2011. Boštjan Tacol
Diplomatski 
kuloarji. Med evropsko diplomacijo se šušlja, da naj bi bil slovenski predsednik eden od neformalnih kandidatov za novega šefa OZN.

Viri iz EU. Slovenski predsednik Danilo Türk naj bi se znova spogledoval z mestom generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov (OZN).

To informacijo smo pozno sinoči slišali iz diplomatskih vrst ene od članic Evropske unije (EU). Mandat zdajšnjemu generalnemu sekretarju Ban Ki Munu sicer poteče leta 2016.

Po omenjenih navedbah naj bi se svetovni diplomati pogovarjali o tem, da bi naslednji generalni sekretar OZN prišel iz srednje- oziroma vzhodnoevropskih držav. Med njimi naj bi se omenjali kandidati iz Slovenije, Slovaške ali katere druge bližnje države.

V New York leta 2016

Omenjeni diplomat je z morebitno kandidaturo Türka za šefa OZN povezal tudi nedavni poskus Slovenije, da bi vstopila v varnostni svet ZN. S tem bi okrepila svoj položaj v tej svetovni organizaciji.

A kot je znano, je izgubila bitko proti Azerbajdžanu oziroma se mu je izognila. Obenem pa se mu zdi logično, da bi se zdajšnji predsednik Slovenije letos jeseni potegoval za nov predsedniški mandat. V New York bi se, če bi mu uspelo, namreč preselil le leto pred iztekom morebitnega drugega predsedniškega 
mandata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.