Slovenija
47 ogledov

Še v UKC se bojijo stranskih učinkov

slovenija01.04.09, nevroloska klinika, zdravniske sestre, zdravniki, pacjenti, l Nik Rovan
Cepljeni le štirje odstotki ljudi.

"Zaradi gripe na dan povprečno odpremo deset bolniških staležev več kot sicer," pravi zdravnica družinske medicine Neva Kopčavar Guček. Da je gripa v Sloveniji v polnem razmahu, potrjujejo tudi na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ker je zaradi zapletov ob gripi trenutno hospitaliziranih 122 ljudi. Najpogosteje morajo v bolnišnico kronični bolniki, starejši od 64 let, in otroci med drugim in petim letom.

60-odstotna zaščita

"Letos gripe ni v najhujši obliki in je smrtnih primerov manj kot prejšnja leta," pravi Tatjana Lejko Zupan z infekcijske klinike UKC Ljubljana. Po besedah imunologa Alojza Ihana letošnje cepivo proti gripi zagotavlja okoli 60-odstotno zaščito, pri starejših, kroničnih bolnikih in imunsko oslabljenih pa je uspešnost cepljenja lahko še manjša. "Takega bolnika najbolje zavarujemo tako, da se cepijo družinski člani, ki so v stiku z njim. Širitev virusa preprečujemo tudi z dosledno higieno rok," razlaga Ihan.

Nizka precepljenost

Za gripo na leto zboli od pet do deset odstotkov slovenskega prebivalstva, torej do 200.000 ljudi, za cepljenje proti tej bolezni pa so se v lanski sezoni odločili štirje odstotki prebivalstva. Nizka, 18-odstotna, je precepljenost med rizičnimi skupinami, kamor spadajo starejši, majhni otroci in nosečnice. Čeprav so pri svojem delu izpostavljeni okužbam ali pa jih prenašajo na druge, se zdravstveno osebje za (brezplačno) cepljenje odloča redko. Kot je pokazala anketa, ki so jo izvedli na UKC Ljubljana, se zaposleni ne cepijo, ker bodisi ne pričakujejo hudega zapleta bolezni bodisi se bojijo stranskih učinkov. 

Komentarjev 2
  • moder 09:37 28.februar 2014.

    Farmacija je korupcija! Konopljo v vsak dom, pa ne bo potrebe po cepljenju, nikoli!

  • eosss 09:25 28.februar 2014.

    Seveda, še zaposlenim v zdravstvu je jasno, da gre tukaj v prvi vrsti za zaslužek farmacevtskih korporacij, kot pa za skrb za naše zdravje, točno vedo, da so stranski učinki in da ni neke koristi, a raji pa še vedno ...prikaži več govorijo, da ni nobenih stranskih učinkov in kako oh in sploh super je, da bi se vsi cepili... ja, za njih, ker si zagotovijo "stalne stranke". Okrepiti je treba imunski sistem in bolj zdravo živeti, pa bo veliko manj bolezni, pa še stranskih učinkov pri zdravem življenju ni (razen za bančne račune farmacevtskih korporacij).