Slovenija
64 ogledov

Še vedno brez dovoljenja

Župan Janez Kramberger je optimističen, da bodo vsa dovoljenja pridobljena pravo Žurnal24 main
Ogrevanje na biomaso. Že drugi tehnični pregled.

Lenart. “Morda veste, ali bomo pozimi na mrzlem?” nas je poklical zaskrbljeni bralec iz Lenarta, eden iz tistih 500 gospodinjstev, ki so v prvi fazi priklopljena na novozgrajeno omrežje, prek katerega se bodo ogrevali na biomaso.

Pomanjkljiva dokumentacija
V petek smo nadaljevali tehnični pregled, ki smo ga prekinili prejšnji teden. Dokumentacija še vedno ni popolna, določene pomanjkljivosti je treba odpraviti, zato dovoljenja za obratovanje nismo izdali,” pravi Stanislav Vedernjak, vodja oddelka za okolje na Upravni enoti Lenart. Tako še vedno ni jasno, kdaj se bo na biomaso lahko ogrevalo 500 gospodinjstev in vsi občinski objekti. Nekateri drugih možnosti kot ogrevanje na novozgrajeni sistem sploh nimajo. “Naslednji teden je treba dopolniti dokumentacijo. Če jo bo investitor priskrbel, bomo najverjetneje izdali poskusno obratovalno dovoljenje za obdobje od tri do devet mesecev,” dodaja Vedernjak.

Podizvajalci še na suhem
Investitor Eko-toplota energetika, ki je v popolni lasti avstrijskega podjetja Kelag Wärme, je v nekajkilometrsko gradnjo novega omrežja in kurilnice vložil 4,8 milijona evrov, Občina Lenart pa mu je za 30 let podelila koncesijo. Podizvajalci, predvsem podjetje Purcom BM, ki je polagalo cevi, pa počasi izgubljajo potrpljenje. “Čeprav smo javnost obvestili, da nismo prejeli polovice plačila za delo in material v vrednosti več kot 200 tisoč evrov, se ni premaknilo nič,” pravi Mojca Novak, direktorica Purcoma BM.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.