Slovenija
20 ogledov

Še vedno čakajo

parada ponosa
1/8
Žurnal24 main
Z današnjo tradicionalno parado se zaključuje teden Parade ponosa, ki letos poteka pod geslom Še vedno čakamo!

Letošnja parada s povorko je ob 11. uri krenila izpred Metelkove. Udeleženci so se sprehodili slozi mesto do lokala Cafe Open na ljubljanskih Prulah, kjer je potekal krajši program. Pokrovitelj parade je tudi letos ljubljanski župan Zoran Janković. Fotografije z današnje parade si lahko ogledate v zavihku Galerija.

Z geslom Še vedno čakamo! v LGBT skupnosti opozarjajo, da po letih obljub in poskusov, da bi pravice istospolno usmerjenih izenačili s tistimi raznospolno usmerjenih oseb, sprememb še vedno ni.

Uvodoma je igralec Danijel Malalan dejal, da so pred desetimi leti s pohodom proti homofobiji zahtevali "obvoznico mimo nestrpnosti, ki je naletela na gluha ušesa zaposlenih v državnih organih". Lani so čakali sprejetje prvotnega predloga družinskega zakonika, ki je prinašal enakopravnost vseh. Letos ga je zamenjala kompromisna različica, ki ohranja diskriminacijo istospolno usmerjenih. "A kot kaže, tudi ta ne bo sprejeta, zato še vedno čakamo," je dejal Malalan.

Aktiviska Urška Sterle je poudarila, da je pravica do izbire življenjskega sloga neodtujljiva pravica vsakega, naloga države pa je, da zagotavlja možnosti za dostojanstven obstoj slehernega posameznika. "V času ekonomske krize se je treba vrniti k preprostemu političnemu konceptu - solidarnost je tisto, k čemur pozivamo naše sodržavljane in sodržavljanke, medtem ko v parlamentu poteka politično kockanje," je dejala Sterletova. Obsodila je napade na "do gejev in lezbijk prijaznega" lokala Open, ki so se zvrstili v zadnjih letih. "Živimo v državi, kjer se politične točke nabirajo na hrbtih najranljivejših skupin v družbi." Glasbenica in animatorka Meta Erženičnik meni, da družinski zakonik služi kot "poligon za nestrpnost istospolno usmerjenih. Nestrpnost, sovraštvo in sovražni govor pa so prepogosto zaviti v celofan svobode govora. Naj teorijo končno nadomesti praksa pri sledenju in udejanjanju konceptov človekovih pravic, ki veljajo za vse".

Zbrane je nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki pravi, da je treba vztrajati pri poudarjanju pomena solidarnosti in medsebojnega spoštovanja, a hkrati tudi gledati na pozitivne stvari. "Mogoče bo Slovenija tista, ki bo Evropi pokazala pot, da znamo živeti strpno, medkulturno in solidarno," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.