Slovenija
328 ogledov

Še vedno čakajo plačo

Nataša Trček Nik Rovan
Pipan transport. Kalvarija zaposlenih se nadaljuje, lastnik očitke zavrača.

Dolgovi. "Pipan transport je mojemu partnerju dolžan pet tisoč evrov plač in raznih dodatkov, ki bi jih moral izplačati med 1. junijem in 4. novembrom 2011," nam je zatrdila bralka, katere ime hranimo v uredništvu. Dodala je, da naj bi lastnik podjetja Franc Šega odprl novo podjetje v Avstriji in prek tega vodil posle.

Šega je to zanikal: "Podjetje Pipan transport je in bo ostalo v Sloveniji. V Avstriji nimam nobenega podjetja. Sicer pa mi poslovnih odločitev ni treba razlagati svojim zaposlenim."

Pretekle kršitve

Glavna inšpektorica na inšpektoratu za delo Nataša Trček nam je povedala, da so bile zoper Pipan transport ugotovljene kršitve pri izplačevanju plač in regresa ter zaposlovanju na črno. Kazenski zakonik med drugim določa, da kdor zavestno ne ravna po predpisih o plačilu prispevkov in tako prikrajša delavca za pravico, ki mu pripada, ali mu jo omeji, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Neplačniki v tujino

Bi pa lahko vsi, ki pri nas zaradi neporavnanih obveznosti podjetja ne smejo odpreti, to lahko odprli pri naših severnih sosedih. Pri nas mora podjetnik za vpis v poslovni register med drugim predložiti izjavo, da nima neporavnanih obveznosti iz prejšnjih poslovanj. Med Slovenijo in Avstrijo pa ne poteka redna izmenjava informacij glede omejitve ustanavljanja podjetij. Na ministrstvu za gospodarstvo so pojasnili, da informacije v tujini preverjajo le tedaj, kadar dobijo konkretno 
prijavo.

Komentarjev 2
  • Luft Waffe 11:03 21.september 2014.

    v A že odprl drugo firmo ker prva ŽE šla v stečaj..igra s enadaljuje..prvo je imel v Strassu kot SF trans, sedaj pa že ima pod imenom Robert Sega drugo firmo v St. Veit-u...

  • Dušan Vreček 19:39 24.julij 2013.

    a kdo ve kam je izginil Šega Franc, in kje zdaj nateguje ljudi. A je res da je v Avstriji?