Slovenija
90 ogledov

Sedem kilogramov na suhljati deklici

deklica s torbo Shutterstock
Po pismu mame, ki je stehtala šolsko torbo svojih deklic, na ministrstvu pravijo, da si že več let prizadevajo za njeno lažjo vsebino.

"Izzivam ministrico dr. Majo Makovec Brenčič in vse junake, ki so sestavili sodobni učni načrt, da eno šolsko leto vsak dan na hrbtu prenašajo sedem kilogramov težko šolsko torbo," je pred dnevi v pismu šolski ministrici zapisala mama petošolke. "Največji absurd pa je ta, da sem za vse te šolske potrebščine odštela preko 300 evrov! 300 evrov zato, da se mojima otrokoma vsak dan lomi hrbtenica!"

Vsebino šolske torbe je preverila z urnikom deklic in ko je vse skupaj postavila na tehtnico, je le ta pokazala 6,9 kilogramov. "Po šolskem urniku imata punci danes sedem ur pouka in v torbi 19 zvezkov, učbenikov in delovnih zvezkov, poleg tega pa še peresnico, mapo in za današnji dan tudi opremo za športno vzgojo."

Odgovor ministrstva

Morda tudi zaradi tega pisma so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport danes zapisali, da se se zavedajo problematike pretežkih šolskih torb in si bodo še naprej prizadevali, da te postanejo lažje. "Za zmanjšanje teže šolskih torb si prizadevamo že od leta 2004," so zapisali in dodali, da je teža šolske torbe odvisna predvsem od organizacije izvedbe pouka v šoli.

Na zmanjševanje teže šolskih torb je po njihovem mnenju mogoče vplivati z ustreznim načrtovanjem priprave in izdelave učbenikov, z načrtovanjem izbora in uporabe učbenikov ter aktivno vlogo staršev, še posebno pri mlajših učencih, tako, da vsak dan preverijo vsebino šolske torbice.

Dodajajo, da so med leti 2004 in 2010 zagotovili dodatna sredstva za nakup učbenikov, ki jih imajo učenci v času pouka na šolskih klopeh, kot so atlasi, berila, slovarji, učbeniki za naravoslovje, matematiko in tehniko. 

Tudi e-učbeniki so rešitev

Zavodu za šolstvo so naročili, da pripravi normative in merila za zmanjševanje teže šolskih torb, šolam pa omogočili tudi izvajanje fleksibilnega predmetnika, ukrepe za zmanjšanje teže šolske torbe našteva ministrstvo. "Ob tem ministrstvo šole in občine spodbuja, da pri prenovah in vzdrževalnih delih šolskih prostorov uredijo posebne omarice za učence, kamor lahko šolarji shranjujejo osebne potrebščine in gradiva, z dodatnimi sredstvi, tudi evropskimi, pa spodbujajo nastajanje e-učbenikov. Trenutno je teh 42, od tega je 25 že potrjenih."

Komentarjev 12
  • BojanBojan 12:09 09.september 2015.

    "Za zmanjšanje teže šolskih torb si prizadevamo že od leta 2004," Jaz si že 20 let prizadevam shujšat... He he he he...eno je prizadevati, drugo pa storiti! Še drug absurd; "Polna šolska torba naj ne bi ...prikaži več presegala 10 odstotkov otrokove teže."Zdaj, al imamo presuhe in premalo težke otroke, ali pa pretežke torbe. Ministrica, kaj torej imamo?!Brezplačno osnovno šolstvo za 300€, presuhe in prelahko otroke ali morda pretežke in predrage torbe?!Res bi vas človek nekam poslal...nazaj v osnovno šolo. S tem, da v osnovnem šolstvu nenehno nekaj varčujete, režete, odvzemate in krajšate, v visokem šolstvu pa plačujete projekte, avtorske in podjemne pogodbe, ustvarjate projekte, katerih osnoven namen je, da si dekani/nje in njihovi bližnji sodelavci v 10ih letih "naberejo na 100.000€ dodatnega zaslužka! Seveda, ob 2500€ mesečne plače!Komentar?!

  • zdrej 11:49 09.september 2015.

    Kot starš v svetu šole lahko zaženeš iniciativo za e-učbenike/delovne zvezke. Seveda je treba poskrbeti tudi za tiste, ki e-zadev nimajo na voljo. Jih je kar nekaj.

  • zdrej 11:47 09.september 2015.

    Ne razumem zadnjega dela tvojega komentarja. Malo si poglej, kaj delajo območja, kjer šol ne poznajo, in območja, kjer poznajo šole. To da se pa uči tudi napačne stvari pa sva midva/mi (starši) skoraj toliko krivi, kot tisti, ki pripravljajo program.