Slovenija
10124 ogledov

Model C: v šole bi lahko šli tudi 4. in 5. razredi

razred učilnica tabla Profimedia
Predvidoma jutri bo vlada odločala, ali se v ponedeljek odprejo šole in vrtci

1. Se bodo šole v ponedeljek odprle ali ne?

Pogoji za prehod v rdečo fazo in odprtje šol bodo jutri, ko bo vlada o tem odločala, najverjetneje izpolnjeni, ni pa to še povsem gotovo. Možno je odpiranje po regijah, tukaj si lahko ogledate, katere regije izpolnjujejo kriterije.

2. Gredo v šole tudi učenci 4. in 5. razreda?

Vlada je v načrtu sproščanja ukrepov zapisala, da se v rdeči fazi lahko regijsko sprostijo ukrepi za vrtce in prvo triado po modelu C. A model C šolam omogoča, da odprejo vrata tudi za učence 4. in 5. razredov osnovne šole, če imajo zadostne prostorske in kadrovske kapacitete, o tem odloči ravnatelj in odločitev sporoči na ministrstvo za izobraževanje.

3. Kaj bo z jutranjim varstvom in podaljšanim bivanjem?

Po modelu C se otroci iz različnih skupin ne smejo mešati. Jutranje varstvo in podaljšano bivanje bi morali tako organizirati za vsak razred posebej, kar je najbrž težko rešljiva kadrovska uganka, ali pa bo odpovedano. To bi pomenilo, da bi starši otrok, ki bi se vrnili v šolo, še vedno potrebovali možnost varstva zaradi višje sile vsaj za nekaj ur na dan.

4. Bo testiranje za učitelje obvezno in kako pogosto?

Kot kaže, bo prostovoljno. Po odprtju šol s prilagojenim programom so nam na ministrstvu za izobraževanje povedali, da se je testirala večina zaposlenih (to je lahko od 51 do 99 odstotkov zaposlenih). Natančnejših podatkih o številu zaposlenih, ki se niso želeli testirati, nam niso posredovali. "Testiranje je bilo povsod prostovoljno, verjamemo, da so se, oziroma se bodo, zaposleni zanj odločili sami," so še dodali. Na vprašanje, kako pogosto bo predvideno testiranje za učitelje, so odgovorili, da protokol še usklajujejo z ministrstvom za zdravje.

5. Smo sploh sposobni izvesti toliko testov, da bi testirali vse učitelje?

Zelo verjetno da. Vseh učiteljev v osnovnih šolah je okrog 18 tisoč, če bi testiranja izvajali tedensko in jih porazdelili na pet delovnih dni, to pomeni 3600 testov na dan, če bi testirali vse učitelje (ne le prvo triado) v osnovnih šolah, samo za prvo triado pa to najbrž pomeni okrog 1500 testov na dan.

6. Bodo starši obveščeni, ali se je učitelj testiral ali ne?

Opravljeno testiranje pomembno zniža verjetnost, da bi se otrok okužil v šoli, neopravljeno testiranje pa tveganje povečuje. Zelo relevantno je zato vprašanje, ali bi morali imeti starši pravico do tega, da so obveščeni, če učitelj njihovega otroka ni bil testiran. Ali bodo starši obveščeni, na ministrstvu za izobraževanje niso odgovorili.

7. Bodo učitelje prednostno cepili in kdaj?

Učitelji so navedeni med poklici, ki naj bi se prednostno cepili, skupaj s policijo in vojsko, a odgovora na to, kdaj, še nimamo. Morda ga dobimo popoldan, ko bo imel predsednik vlade Janez Janša novinarsko konferenco o cepljenju.

V vrtcih dela 12 tisoč vzgojiteljic in vzgojiteljev, v osnovnih šolah pa 18 tisoč učiteljic in učiteljev, drugi delavci niso vključeni v to številko. Načrt cepljenja računa na 50 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, cepljenje pa je predvideno za kroničnimi bolniki, torej relativno pozno. 

Tedensko prejemamo okrog 16 tisoč odmerkov cepiva, v prvi fazi bi lahko cepili le vzgojiteljice in vzgojitelje ter učitelje prvih treh razredov osnovne šole.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:00 19.januar 2021.

    Mediji ne odločajo, bi pa morda bilo bolje kot, da to počneta vlada in stroka. Se postavlja veliko vprašanj o pravilnosti odločitev slednjih dveh.

  • izy 14:55 19.januar 2021.

    Izgubljeno 1 leto za otroke, ker se nesposobni na ministrtvu za šolstvo. Kdo bo odgovarjal za to? Nihče, na Kitajskem bi, pa saj vemo kaj.

  • mirror 14:08 19.januar 2021.

    Kdaj se bodo otroci vrnili v šole, bo pravočasno odločala stroka in ne vi mediji.