Slovenija
19 ogledov

Sedem očitkov iPadu

Steve Jobs želi, da iPad ostane brez erotičnih vsebin. (Foto: Apple)
1/16
Žurnal24 main
Uporabniki so jezni na Apple: "To ni tisto, kar smo hoteli", lahko povzamemo prve odzive na včerajšnjo predstavitev iPada. Preberite si, zakaj.

Po spletnih skupnostih, forumih in twitterju se vrstijo kritike na račun nove naprave iz Cupertina (oglejte si njene fotografije v zavihku Galerija!). Zbrali smo jih v sedem ključnih očitkov:

1. Ipad je zgolj iPhone na steroidih
Na včerajšnji predstavitvi nismo videli ničesar novega. Vse, kar je Apple pokazal, je že danes možno na iPhoneu. Je njegov veliki brat, ki ima večji zaslon in hitrejši hardver, vendar je nekje med odraščanjem pozabil, kako telefonirati ali pošiljati SMS-sporočila.

2. Izbira operacijskega sistema
iPad deluje na platformi iPhone OS 3.2. Vse, ki so od Appla pričakovali "pravi" tablični računalnik, je to zelo razjezilo, saj je ekosistem te platforme zaprt in nanj lahko, denimo, uradno nalagamo samo aplikacije iz App Stora. Teh je sicer ogromno, več sto tisoč, vendar se njihova uporabnost ne more meriti s polnokrvnimi aplikacijami in uporabnostjo, kakršne smo vajeni v OS X, Windowsih ali v kateri od Linuxovih distribucij. Precej bolje in tudi bolj logično bi bilo, če bi Apple iPadu namenil OS X 10.6. 

3. Uporabnost
Na iPadu boste lahko napisali dokument. Nato ga boste želeli natisniti. Imeli boste težavo, ker iPad nima niti enega USB-vhoda (!), kamor bi lahko priključili domači tiskalnik. Torej boste za dokončanje naloge potrebovali pomoč "pravega" računalnika. Zakaj torej ne bi že na začetku dokumenta napisali na pravem prenosniku?

Enako velja za ogled filmov – karkoli si boste želeli ogledati na Ipadu, boste morali najprej sinhronizirati z računalnikom, po možnosti pa prej še pretvoriti v format, ki ga bo iPad znal predvajati (nekako dvomimo v podporo vse bolj priljubljenim videodatotekam MKV).

Na napravi boste zaman iskali lečo za fotoaparat. Vse možnosti videokonferenčnih zvez ipd. tako odpadejo. Odpade tudi navadna govorna komunikacija: čeprav bodo nekateri modeli iPada imeli vgrajeno možnost povezovanja v 3G mobilna omrežja, pa jih boste, kot kaže, lahko izkoristili le za podatkovno komunikacijo. Niti navadnega SMS-ja ne boste mogli poslati.

4. Flash
Skoraj neverjetno, a resnično: iPad ne podpira flasha. Naprava torej odpade kot polnokrvna zamenjava za vaš najljubši brskalnik. Na zurnal24.si denimo ne boste videli niti enega videa.

5. Ni večopravilnosti
Kje je multitasking? je bil stavek, ki ga uporabniki iPhona že skoraj tri leta naslavljajo na Apple. Težko se sprijaznimo z dejstvom, da večopravilnosti ne podpira niti iPad. To pomeni, da boste lahko počeli le eno stvar hkrati − v svetu računalništva je ta koncept odšel na smetišče zgodovine, ko je Microsoft pred 15 leti med zadnjimi uvedel multitasking v Windows 95.

6. Špartanski pomnilnik
V osnovi je iPad ugoden: v ZDA bo stal 499 dolarjev oziroma malo več kot 350 evrov (prodajne cene za EU še ne poznamo), vendar bo ta različica imela zgolj 16 GB pomnilnika. Če potrebujete več, boste zanj morali oderuško plačati. Skok na 64 GB pomnilnika bo zahteval doplačilo 200 dolarjev (140 evrov), kar je za leto 2010 nesprejemljivo. Za primerjavo: celoten iPod Classic s 160 GB pomnilnika (!) stane 249 dolarjev.

7. Ni ne tič ne miš
iPad ni idealna naprava za brskanje po spletu, saj nima flasha. Ne zna telefonirati. Ne morete ga uporabiti za videokonferenčne zveze. Prezentacije boste lažje ustvarjali na navadnem prenosniku, ker ga boste vsaj lahko enostavno priključili na projektor v sejni sobi. Delo v naprednih aplikacijah kot je npr. Photoshop, odpade, ker ne obstajajo za ta operacijski sistem. Delo z videom, kjer je Apple s svojimi Maci eden najmočnejših igralcev na trgu, tudi odpade iz več vzrokov (iPad nima priključkov za povezovanje s kamero, nima dovolj močnega procesorja, nima niti aplikacij za tako delo).

Tudi popolni e-bralnik (e-book) ni, saj zaradi energetsko potratnejše tehnologije zaslona ne more konkurirati rešitvam, kakršen je Amazonov Kindle. Slednji zaradi energetsko nepotratnega zaslona s tehnologijo e-ink z enim polnjenjem baterije omogoča neprestano branje več dni, iPad pa se bo izpraznil po približno 10 urah neprestanega dela. Poleg tega je e-ink prijaznejši očem.

Kaj pa sedem dobrih lastnosti iPada?

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pod črto
Zdi se, da iPad sploh nima svojega ciljnega segmenta uporabnikov. Delo, ki bi ga opravljali na iPadu, lahko opravite kar na iPhonu, saj sta v osnovi enaka, pa še kakšen klic boste lahko opravili na iPhonu za mimogrede in ga nato spravili v žep. Zato je iPad daleč od "čarobne in revolucionarne naprave", za katerega ga ima Apple. Hkrati pa ponuja dolgo avtonomijo delovanja, enostavnost uporabe ter popoln ekosistem (Appstore, knjige ...), ki bo napravi nedvomno zagotovil lepe prodajne številke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.