Slovenija
12 ogledov

Sedem poslancev ostalo brez nadomestila

Državni zbor Anže Petkovšek
Sedmim nekdanjim poslancem je prenehala pravica do nadomestila po zaključku mandata. Še vedno pa ga prejema osem nekdanjih poslancev in osem nekdanjih ministrov.

Pravica do nadomestila je nekdanjim poslancem prenehala zaradi novele zakona o poslancih, ki je začela veljati prvega avgusta. Z njo se skrajšuje čas prejemanja poslanskega nadomestila z enega na šest mesecev. Izjema: poslanci, ki so klopi žulili več kot en mandat. Prav tako se vsem višina nadomestila zniža za 20 odstotkov.

Za tiste poslance, ki nadomestilo po prenehanju funkcije po lanskih predčasnih volitvah še prejemajo, pa ta pravica velja osem mesecev, torej do danes. Z današnjim dnem je tako brez pravice do nadomestila ostalo sedem nekdanjih poslancev: Bogdan Čepič, Gregor Golobič, Miran Györek, Franco Juri, Franci Kek, Gvido Kres in Tadej Slapnik.

Tistim z dvema mandatoma se bo čas prejemanja nadomestila podaljšal za tri mesece, torej na enajst mesecev, nekdanji poslanci s tremi ali več mandati pa ga bodo prejemali eno leto. Pravica do prejemanja nadomestila se lahko podaljša tudi do upokojitve, a za največ šest mesecev.

Kdo bo še obremenjeval proračun?

Poslanci, ki so v DZ sedeli več zaporednih mandatov, in so še upravičeni do nadomestila so: Alojz Posedel, Vili Rezman in Milenko Ziherl, ki so bili poslanci dva zaporedna mandata, bodo do nadomestila plače upravičeni še do 22. novembra. Anton Anderlič, Bogdan Barovič in Ljubo Germič, ki so v DZ presedeli tri ali več mandatov, pa do 22. decembra.

Pavel Gantar bo nadomestilo predvidoma prejemal za čas do 25. oktobra, ko naj bi se upokojil, Andrej Magajna pa se bo predvidoma upokojil mesec dni pozneje.

Večini se je pravica že iztekla ...

Večini nekdanjih poslancev, dvajsetim, se je sicer pravica do nadomestila iztekla 31. julija, saj po uveljavitvi zakonske novele niso uveljavljali prejemanja nadomestila oziroma niso dopolnili nepopolne vloge.

Tudi ministri si ne morejo najti dela

Do nadomestila po prenehanju funkcije so poleg poslancev upravičeni tudi nekdanji ministri, ki se jim čas prejemanja nadomestila prav tako skrajšuje na osem mesecev. Trenutno ga prejema še osem nekdanjih ministrov. Mitja Gaspari, Franci Križanič, Dorijan Marušič in Aleš Zalar bodo nadomestilo predvidoma prejemali vseh osem mesecev, torej do 11. oktobra.

Nekoliko prej, 30. septembra, pa bodo s prejemanjem nadomestila prenehali Ljubica Jelušič, Igor Lukšič, Ivan Svetlik in Patrick Vlačič, ki naj bi se z oktobrom vrnili na predavateljska mesta na fakultete. Roku Žarniću pa se je pravica iztekla 31. julija, saj ni podal vloge za prejemanje nadomestila po novem zakonu.

Novela zakona o poslancih je sicer zaradi posega v pravice nekdanjih poslancev v presoji na ustavnem sodišču. Sodišče je že zavrglo pobudo nekdanjih poslancev Franca Jurija in Francija Keka. Zahtevo za oceno ustavnosti je vložila tudi Pozitivna Slovenija.

Komentarjev 1
  • dragec 14:39 22.avgust 2012.

    Sicer, ni lepo da to povem, ali mediji imate velike skrbi za 7 poslancev, vas pa ne skrbi 109.000 oseb brez službe.