Slovenija
13 ogledov

Sedem ur ujeti med tovornjaki

1/19
Žurnal24 main
Tovornjakarji zaradi snega parkirali kar na prehitevalnem pasu. Nekateri potniki v osebnih avtomobilih so bili med njimi ujeti tudi sedem ur.

''Sedem ur smo čakali,'' nas je poklicala zgrožena bralka J. Z., ki se je ujela v zamašek, ki so ga povzročili tovornjakarji na primorski avtocesti med cestninsko postajo Dane in počivališčem Povir. Ti so svoje tovornjake preprosto parkirali na prehitevalnem pasu in zaspali.

Bralka se je odpravila po sina na letališče v Benetke. Preverili so, kakšne so vremenske razmere, in se primerno pripravili, imeli so zimsko opremo, v avtu pa odejo in topel čaj.

Nihče nas ni opozoril!
''Ko smo se vračali iz Benetk okoli 20. ure, je bila cesta mokra, saj je sol že prijela. Na Fernetičih so bili vsi tovornjaki na odstavnem pasu, kar pomeni, da sta bila dva pasa brez težav prevozna. Na Sežani, kjer je še zadnja možnost, da zapustite avtocesto, ni še nič kazalo, da bi bilo kaj narobe. Ni bilo nobenih obvestil, nobenih opozoril. Že ko smo se peljali v Benetke, je bila v smeri proti Ljubljani gneča, vendar smo pričakovali, da bi v tem času že uredili zadeve,'' pripoveduje bralka. 

Stali smo sedem ur. Problem je v tem, da nas nihče ni preusmeril z avtoceste. V gnečo smo padli povsem po nepotrebnem.
Naša bralka

''Nato pa šok. Ura je bila nekaj pred deseto. Na srečo se je za nami hitro nabrala kolona vozil, tako da se nisem bala naleta. Nato smo poklicali policijo, kjer pa so nam odgovorili, da oni niso pristojni, da je za to pristojen Dars. Nato smo čakali in čakali. Klicali smo na Dars, kjer so nam rekli, da ceste zapira policija.''

Glavni problem vidi v neprimernem obveščanju. ''To je popolno sprenevedanje. To, da je avtocesta med Nanosom in Ajdovščino zaprta, je v Italiji objavljeno že veliko pred mejo. Za ta zastoj pa ni bilo nikjer nič objavljeno! Totalno sprenevedanje policije in Darsa. Kamorkoli smo klicali – nič od nič! Izgovarjali so se, da tovornjakarji stojijo na cesti in spijo!'' je bila jezna naša bralka.

Povedala je, da je bil del avtoceste za tem zamaškom še zasnežen, saj je zaradi tovornjakov nismo mogli očistiti, vendar prevozen z zimsko opremo. Nato pa je bila cesta povsem očiščena.

Ceste očiščene
V večjem delu Slovenije je že ponehalo snežiti. Glavne ceste in avtoceste so prevozne, v večjem delu že splužene oziroma se še plužijo in posipajo, še vedno pa je ponekod možnost snežne brozge, so nam zjutraj povedali na Prometno-informacijskem centru za državne ceste (PIC).

Zaradi snega velja:
– prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cestah Ajdovščina–Col– Črni Vrh–Godovič
– prepoved za tovorni promet na mejnih prehodih Petrina in babno Polje zaradi zimskih razmer na hrvaški strani.

''Zaradi odstranjevanja posledic burje je še vedno zaprta hitra cesta med razcepom Nanos in Ajdovščino. Čez dan bodo tam odstranili še tovornjak, ki je tam prevrnjen že dva dni. popraviti morajo tudi še znake. Vzporedna cesta pa je zdaj odprta za ves promet,'' so dejali na PIC. Tovorno vozilo, ki je tam že od torka čez celo hitro cesto, bodo odstranili z dvigalom.





Prelazi:
– na avstrijski strani so obvezne verige na prelazu Jezersko, za tovorna vozila pa je prepovedan promet
– prelaz Vršič zaprt zaradi možnosti proženja snežnih plazov.

Tovornjakarji prespali na avtocesti
Med cestninsko postajo Dane in počivališčem Povir v smeri razcepa Gabrk je bila cesta zjutraj še zaprta, kasneje je bil promet zaradi povečanega števila tovornih vozil oviran. 

 Zdaj promet že poteka normalno, za celonočno in jutranjo blokado pa so krivi vozniki tovornjakov.

''Včeraj so tovornjakarji  zaradi snega znova zavzeli kar celo avtocesto. Na prehitevalnem pasu so parkirali in kar tam spali. Zaparkirali so vse pasove, ko so naši cestarji splužili, so jih začeli buditi. To se je zgodilo že večkrat, cesto si vzamejo in parkirajo povsod. Bile so zimske razmere, lahko bi parkirali na odstavnem ali voznem pasu, ne pa na prehitevalnem. Tam so ujeti tudi nekateri z osebnimi vozili. Čez dan bi se moralo rešiti tudi to,'' so za zurnal24.si dejali na PIC.   

Težava je v tem, ker je tamkajšnja hitra cesta še vedno zaprta, vozniki iz Italije zato uberejo alternativno čez Sežano. 

Aktualne vremenske razmere spremljajte na vreme.net.

Danes bo že lepše
Danes bo oblačno in suho. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 1, na Primorskem do 6 stopinj Celzija. Jutri bo pretežno oblačno, popoldne se bo od zahoda zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -5, na Primorskem okoli -2, najvišje dnevne od 4 do 7, na Primorskem do 9 stopinj Celzija. V soboto in nedeljo se obeta jasno vreme, čez dan bo v notranjosti Slovenije občasno več oblačnosti. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.