Slovenija
1488 ogledov

Sedemnajst Venezuelcev se želi preseliti v Slovenijo

Razpad vodovodnega sistema v Venezueli
Zaradi hiperinflacije so izgubili celotne prihranke.

Na slovenskem veleposlaništvu v Braziliji in na uradu za Slovence po svetu so aprila prejeli prvi prošnji za repatriacijo slovenskih državljanov in njihovih sorodnikov iz Venezuele, poroča Delo. Za preselitev, ki naj bi jo financirala in organizirala Slovenija, je v dveh ločenih zahtevkih zaprosilo 17 ljudi.

Izgubili celotne prihanke

Med razlogi navajajo slabe gospodarske in življenjske razmere s hiperinflacijo, zaradi katere so izgubili celotne prihranke. Kolaps zdravstvenega sistema jim ne zagotavlja niti osnovne zdravstvene oskrbe, življenje pa v zadnjih mesecih po pisanju časnika otežujejo še obsežni električni mrki ter razpad drugih javnih storitev, kot je preskrba z vodo. 

Luka Mesec Poziv Slovenija Levica prvič z vlado na nož

V korespondenci z uradom za Slovence po svetu so po pisanju časnika zapisali, da nimajo finančnih sredstev za pot in prve korake po selitvi, a da so odrasli člani družin pripravljeni "poprijeti za kakršnokoli delo". Osem jih je delovno aktivnih in visoko kvalificiranih - po pisanju Dela so med njimi specialna pedagoginja, biolog, kemijski inženir, zobozdravnica in inženir elektrotehnike.

Venezuela | Avtor: Profimedia Profimedia

Ali je repatriacija upravičena?

Časnik še piše, da je odločanje o tem, kdaj je repatriacija upravičena, v pristojnosti zunanjega ministrstva, ki naj bi razmere v Venezueli že opredelilo kot ekonomsko, humanitarno in politično krizo ter Venezueli že odobrili človekoljubno pomoč v višini 50.000 evrov za zdravstveno oskrbo.

Venezuela Venezuela Svet Venezuela: 27-letno žensko med protestom ustrelili v glavo

Na podlagi tega mnenja lahko vlada sprejme sklep o začetku izvajanja repatriacije in določi ustrezna ministrstva za vodenje postopkov, kot so, denimo, urejanje selitve ter stanovanjskega vprašanja in socialne pomoči. Posamezne odločbe o repatriaciji sicer izda urad za Slovence po svetu, še navaja Delo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • ode 21:08 16.maj 2019.

    Državljani jih ne bomo sprejeli, ampak nekateri v vladi za lastno promocijo. Tisti naj jih tudi vzamejo k sebi domov in naj jih futrajo na svoje in ne na državne stroške.

  • Pepe007 13:32 16.maj 2019.

    Podpiram. Vsekakor se bodo precej bolj in prej integrirali kot tisti, ki so čez mejo naše države prišli na kriminalen način.

  • igorgeus 13:05 16.maj 2019.

    Počasi bo amerika napadla, tako da boljše, da grejo.