Slovenija
16964 ogledov

Levica prvič z vlado na nož

Luka Mesec Anže Petkovšek Izjava Luke Mesca po sestanku s predsednikom vlade Marjanom Šarcem.
Socialni demokrati zahtevajo razpravo v državnem zboru.

V poslanski skupini Levica so na vlado naslovili pobudo, v kateri jo pozivajo, naj ne prizna Juana Guaidója kot začasnega predsednika Bolivarske republike Venezuele in se zavzame za demokratično in miroljubno rešitev spora brez vmešavanja drugih držav. 

"V preteklih tednih smo ponovno priča vpletanju Združenih držav Amerike in njenih zaveznic v suverenost Bolivarske republike Venezuele," so zapisali v sporočilu za javnost. "Ko se je pred dnevi Juan Guaidó samooklical za predsednika republike, je ameriški predsednik Donald Trump nemudoma pohitel z njegovim priznanjem. Okoliščine prvotne razglasitve, kakor tudi ameriškega priznanjaizrecno spominjajo na že večkrat videne imperialistične posege v Latinski Ameriki. Soočeni smo s poskusom državnega udara, za katerega obstajajo resna tveganja, da se razrase v pravo državljansko vojno."

"Vmešavanje v notranje zadeve"

Dodali so, da ameriško vmešavanje v notranje zadeve Venezuele poteka pod pretvezo nelegitimnosti lanskih predsedniških volitev, na katerih je trenutni predsednik Maduro prejel 67 odstotno podporo, del opozicije pa jih je bojkotiral oz. na njih ni sodeloval.

Juan Guaidó | Avtor: Epa Epa

"Bojkot in nepriznavanje volitev je potekal s podporo ZDA ter t.i. Limske skupine, v katerih so združene pretežno južnoameriške države z desničarskimi vladami ter Kanada," poudarjajo pri Levici in dodajajo, da Guaidó, ki se je 23. januarja oklical za začasnega predsednika, ne uživa širše podpore. Gre za mlajšega politika, ki je bil še prejšnji mesec v Venezueli relativno nepoznan. "Guaidó je član opozicijske neoliberalno usmerjene stranke Voluntad Popular (Volja ljudstva), ki ima v narodni skupščini le 14  od 167 sedežev."

Odločitev na četrtkovi seji

Zunanji minister in vodja koalicijske SMC Miro Cerar je v ponedeljek dejal, da bo vladi predlagal, naj Slovenija Guaidoja prizna za začasnega predsednika Venezuele z namenom, da razpiše predčasne predsedniške volitve. Končno odločitev naj bi vlada po navedbah STA sprejela najpozneje na četrtkovi seji.

V kabinetu premierja Marjana Šarca in v njegovi stranki LMŠ danes zadeve javno niso želeli komentirati, prav tako se še niso odzvali v DeSUS in SAB.

SD za razpravo v državnem zboru

V SD so po navedbah STA menili, da bi morala zunanje ministrstvo in predvsem vlada "pred samostojnim zunanjepolitičnim ravnanjem Republike Slovenije, ki bi posegalo v notranje zadeve Venezuele, za to pridobiti mandat državnega zbora". Sicer pa v stranki "obžalujejo trpljenje ljudi in napetosti v Venezueli". Sprti strani v Venezueli so pozvali, "da se čim prej skupaj dogovorita o nadaljnjih demokratičnih korakih, ki bodo zagotovili legitimno delovanje oblasti".

V opozicijskih SDS in SNS uradnih stališč niso objavili. Je pa iz tvitov in retvitov predsednika SDS Janeza Janše mogoče sklepati, da priznanje Guiadoja podpira.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 65
  • brinti 12:35 11.februar 2019.

    No, pa sem spet enkrat prebral besedo imperialistično.

  • maresem 16:43 06.februar 2019.

    Te levičarske venezuelce bi bilo treba zbrcati iz parlamenta a žal so psihiatrije prepolne, da bi jih sprejeli.

  • Dušan Ahlin 14:17 06.februar 2019.

    "Levica na nož" naj se pokoljejo med seboj levaki, da bo mir pred njimi.