Slovenija
11 ogledov

Sedmina za Visto in XP

Žurnal24 main
Windows 7. Tri mesece za piratsko različico bo od jutri na trgu nov Microsoftov operacijski sistem.

Jutri, na dan svetovnega izida Microsoftovih Windows 7, bodo nova Okna na voljo tudi že v slovenski različici. Nov operacijski sistem bo po dobrih dveh letih nasledil Windows Visto. Uradni izid Windows 7 pa so prehitele piratske izdaje, ki so na voljo že od avgusta.

Z Visto komaj vsak peti
Microsoft je imel s svojimi operacijskimi sistemi po raziskavi Net Applications septembra skoraj 93-odstotni tržni delež. Večina, skoraj 72 odstotkov vseh sistemov na svetu, pa še vedno uporablja osem let star operacijski sistem Windows XP. Vista, ki ji je tržni delež zaradi različnih zgodnjih izdaj Windows 7 že septembra začel upadati, ni nikoli presegla praga dvajsetih odstotkov vseh sistemov na svetu.

Ključne lastnosti novih Oken
• Strožje zahteve kot pri Windows XP, saj mora imeti procesor vsaj 1 GHz takta, 1 Gb rama in 16 Gb trdega diska. Za 64-bitni sistem so zahteve še strožje.

• Nov način dela z Okni, ki upošteva tudi široke zaslone in podporo zaslonom na dotik.

• Izbira internetnega brskalnika ob namestitvi sistema, možnost odstranitve programa Windows Media Player.

• Zagon in zaustavitev sistema hitrejša kot pri predhodnikih, izboljšana varnost in varčevanje z baterijo pri prenosnikih.

• Osnovna različica stane prek sto, ostale do dvesto evrov. Slovenska različica bo na voljo hkrati z angleško.

 Boštjan Špetič © Osebni arhiv

 
Miniintervju – Boštjan Špetič, Zemanta
Katera novost se vam zdi najpomembnejša?
Po novem letu bodo morali vključiti zaslon, na katerem bo uporabnik ob namestitvi izbral, kateri brskalnik želi uporabljati. Iz nekaterih skupnosti je zato zaznati pričakovanja, da se bo trg brskalnikov spremenil.

Kaj meni računalniška skupnost o Windows 7?

Splošno mnenje je, da je Microsoftu uspelo odpraviti nekatere nelogičnosti Viste. Ta je dobila slabo ime zaradi prevelike požrešnosti. Pričakuje se, da bo varnejši in hitrejši, saj naj bi deloval tudi na netbookih.

Bo nov sistem nadomestil Windows XP?
Javnost je že naveličana Windows XP. Človek se bolje počuti, če enkrat na pet let zamenja operacijski sistem. Zaradi nizkih sistemskih zahtev bodo to zdaj lahko naredili. Drugega kot Microsofta pa za zdaj ni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.