Slovenija
80 ogledov

Šef islamistov bo moral pojasniti tudi obiske iz Slovenije

Aretacije islamskih skrajnežev v BiH SIPA
Vodja radikalnih islamistov Bilal Bosnić mora v sredo na sodišče v Sarajevu. Policija in obveščevalci pa spremljajo vse, ki bi ga lahko poskušali osvoboditi.

Pred napovedanim začetkom sojenja neformalnemu vodji radikalnih islamistov v državi Huseinu Bilalu Bosniću, ki naj bi novačil in uril posameznike za enote Islamske države v Siriji in Iraku, se več policijskih enot v Bosni in Hercegovini (BiH) pospešeno pripravlja na Bosnićev prihod na sodišče BiH v Sarajevu.

Neuradno se namreč na začetek sojenje ne pripravljajo le na sodišču in tožilstvu, temveč tudi praktično vse policijske enote in agencije ter tudi varnostno-obveščevalna služba BiH. Policijske enote naj bi namreč na kraju, v okolici sodišča odredile poostrene varnostne ukrepe. Obstajal naj bi namreč obstajal resen sum, da bi se Bosnićevi privrženci, podporniki lahko poskušali maščevati s terorističnim napadom in tako poskušali osvoboditi Bosnića, ki ga bodo na sodišče pripeljali iz pripora.

V ponedeljek pozno popoldne je denimo sarajevska policija že prestregla moškega, ki se je po starem mestnem jedru Baščaršiji sprehajal v majici, na kateri so bile našite oznake IS. Policija je moškega ustavila, legitimirala in neuradno takoj odpeljala na zaslišanje, poroča Dnevni avaz.

Tožilstvo prihaja s "škatlami" dokazov

Ta se bo moral v sredo zagovarjati zaradi domnevnega financiranja terorističnih aktivnosti, večletnega podpiranja terorističnih organizacij, novačenja oziroma rekrutiranja posameznikov za priključitev terorističnim skupinam in podobnim oboroženim skupinam, organiziranje terorističnih skupin ali podobnih oboroženih skupin, vse z namenom spodbujanja terorističnih dejanj, zaradi česar mu grozi do dvajset let zapora.

Kaj pa obiski iz Slovenije?

Bosnićevim naukom je sledilo več državljanov BiH, ki naj bi se predvsem z Bosnićevo pomočjo priključili borcem Islamske države (IS) in z njimi v Siriji ter Iraku izvajali različna teroristična dejanja. Tožilci BiH so zbrali dokaze, da naj bi se iz BiH na bojišča v Siriji in Iraku podalo najmanj 150 državljanov BiH, pri čemer naj bi dobri polovici od tega do bojišč pomagal ravno Bosnić in jih za te boje predhodno rekrutiral in izuril.

Tožilstvo BiH v obtožnici Bosniću tudi očita, da naj bi bil soodgovoren za smrt mnogih od teh svojih varovancev, ki so na bojiščih v Siriji in v Iraku kot borci iz BiH tudi že izgubili življenje.

Večjemu številu Bosnićevih učencev, ki pa se še vedno borijo na strani IS, pa ravno tako grozi do deset let zapora, če bi se z bojišč v Siriji in Iraku vrnili domov v BiH. Tožilstvo je namreč prepričano, da bi bili ti posamezniki z vrnitvijo v BiH lahko nevarni za državo, sodržavljane in zato jim tožilstvo že napoveduje kazenski pregon, če se bodo vrnili.

Bosnić pa bo moral sodnici, ki mu bo v sredo začela soditi, pojasniti tudi obiske vsaj petih Slovencev na njegovem domu na posestvu Bužim na vzhodu BiH v zadnjih treh letih. Eden od njih naj bi bil pred meseci v Siriji prav tako tudi ubit. Potem, ko naj bi mu po predhodnem urjenju na bojišče pomagal, med drugim tudi finančno, pomagal Bosnić, kot prav tako izhaja iz očitkov tožilstva v obtožnici.

Mladeniči naj bi se med seboj sicer poznali le bežno, k Bosniću v Bužim pa naj bi se zatekli večinoma ločeno in v različnih časovnih obdobjih, kar naj bi zaznala tudi naša policija in Slovensko obveščevalno-varnostna agencija (Sova), ki naj bi od tedaj njihovo gibanje posebej pozorno spremljala.

Ta naj bi sicer v zadnjem letu zaznala okoli 15 posameznikov, ki naj bi se bolj ali manj redno udeleževali aktivnosti vsaj dveh društev v Sloveniji, ki naj bi bila ustanovljena in navzven delovala kot kulturna društva, dejansko pa naj bi zlasti združevala somišljenike, zagovornike skrajnega islamizma, torej tudi naukov, ki naj bi jih zagovarjal Bosnić.

Sova naj bi ta društva spremljala že vsaj od leta 2011. Na aktivnostih, ki jih ta društva pripravljajo, pa naj bi pogosto sodelovali tudi islamski pridigarji iz tujine, med drugim naj bi na njihovo povabilo že nekajkrat pristal tudi Bosnić. Ta se je med drugim udeležil tudi otvoritve molilnice v Ljubljani, ki jo je pripravilo eno od teh društev leta 2011. Islamska skupnost v Sloveniji se je od aktivnosti teh društev že pred časom distancirala in njihove radikalne islamistične nauke že nekajkrat ostro obsodila.

A med tistimi posamezniki, ki naj bi bili naukom teh društev vendarle vse bolj pripadni, pa naj bi bili tako muslimani, kot tudi tisti, ki so islam kot svojo vero sprejeli šele ob vpisu v enega od teh društev.

Bosnić pa vse zanika

K Bosniću, na rekrutacijo, pa naj se kljub temu ne bi zateklo vseh 15 Slovencev, ki naj bi ga spoznalo ob njegovih obiskih v Ljubljani in ki jih, kot rečeno, zato spremlja Sova.

Ob prihodu na Bosnićevo posestvo naj bi sicer Slovenci, tedaj šele kandidati za priključitev IS, večinoma najprej sprejeli islam oziroma se spreobrnili v muslimanske vernike. Nato pa naj bi jim Bosnić, skupaj s svojim sodelavci, omogočil urjenje, v katerem naj bi se mladeniči med drugim naučili streljati, uporabljati različno orožje.

Med tem naj bi Bosnić zagotovil še potrebna finančna sredstva za njihovo potovanje v Sirijo. Po nekaj tednov oziroma največ nekaj mesecev priprav pa naj bi jih iz BiH pošiljal s sarajevskega letališča Butmir ali pa po drugih poteh z avtobusi preko Dunaja do Turčije, od koder naj bi jih iz Istanbula v Sirijo prepeljali oziroma jih pospremili posamezniki, ki naj bi jih zato vnaprej najela Bosnićeva ekipa. Na Dunaju naj bi sicer delovalo središče, kamor se po različne oblike pomoči, zlasti logistično podporo, zatekajo pripadniki tega radikalnega gibanja IS iz različnih držav, med drugim torej tudi Bosnićevi varovanci.

Konec januarja je sodnica, ki mu bo začela soditi, sicer Bosniću ponudila, da sam prizna krivdo in se v zameno zato s tožilstvom pogodi za kazen. A Bosnić zanika, da bi kogarkoli spodbujal k terorizmu, češ, da je posameznike, ki so ga obiskovali le poučeval o islamski veri. Tožilstvo BiH pa očita, da proti njemu vodi "postopek, ki je posledica političnega konstrukta."

Komentarjev 4
  • Ronald Reagan 21:42 10.februar 2015.

    lepo ti ga smodi, dragutin

  • dragec 17:41 10.februar 2015.

    KLOBO, hvala, enako

  • KLOBO 14:10 10.februar 2015.

    Mama ti je musli katolik, bednik !!