Slovenija
161 ogledov

Šef obveščevalcev ne zdrži več

Sova Saša Despot
Predsednik vlade Miro Cerar bo zdaj moral najti zamenjavo tudi za šefa Slovenske obveščevalno varnostne agencije (SOVA).

Po manj kot mesecu vodenja Slovenske obveščevalno varnostne agencije (SOVA) je trenutni vodja Andrej Oček že odstopil. Predsedniku vlade Miru Ceraju je pisno sporočil, da zapušča direktorsko pisarno na SOVI "zaradi zunanjih pritiskov".

Takšna razlaga malo verjetna...

A Očkova razlaga, zakaj odstopa, ne prepriča vseh, zlasti pa ne dobrih poznavalcev obveščevalno-varnostnega področa oziroma strokovnjakov z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju."Tisti, ki se odloči, da bo sprejel in opravljal funkcijo direktorja SOVE, mora biti obvezno pripravljen sprejeti tudi vse možne pritiske in mimo njih voditi tako strateško pomemben organ za zagotavljanja nacionalne varnosti. Odstop s takšno razlago je zato malo verjeten, nenavaden in zelo verjetno tudi neverodostojen. Lahko pa takšna razlaga kaže na zelo zelo veliko zadrego tistega, ki ga je na to funkcijo imenoval," poudarja Branko Lobnikar s Fakultete za varnostne vede.

Vse od Očkovega imenovanja na funkcijo, so nanj leteli očitki, da zaradi nezadostnih delovnih izkušenj ni primeren za vodenje SOVE. Službo direktorja SOVE praviloma lahko prevzame kandidat, ki je z univerzitetno ali visokošolsko strokovno izobrazbo že pridobil deset let delovnih izkušenj ali pa kandidat, ki je z opravljenim magisterijem pridobil sedem let delovnih izkušenj.

Oček pa je na Fakulteti za družbene vede diplomiral leta 2009, magistriral pa leta 2012. V odstopni izjavi poudarja, da so se domnevno nevzdržni pritiski nanj začeli "z imenovanjem in povzročajo otežujoče vplive na izvajanje temeljnih nalog ščitenja nacionalnih interesov oziroma zagotavljanja nacionalne varnosti ter zaradi zaščite agencije in njenih zaposlenih."

Večkrat slabo ocenjen?

A zgolj zahtevana izobrazba in zahtevane delovne izkušnje, dodaja Lobnikar, niso glavni recept oziroma zagotovilo za to, da bo nekdo tudi dejansko dobro vodil SOVO. "Kandidat za to delovno mesto mora biti strokovno podkovan, mora biti sposoben ustrezno komunicirati in mora biti tudi zanesljiv. Znati mora komunicirati tako z vlado, državnim zborom kot tudi z lastnimi sodelavci kot vodja tako strateško pomembnega organa oziroma vladne agencije," dodaja Lobnikar.

Oček, ki naj bi bil v SOVI zaposlen že več kot deset let, sicer do prevzema vodenja SOVE tam ni opravljal pomembnejših funkcij ali nalog. Katera delovna mesta točno je Oček zasedal do tega trenutka pa uradno ni znano, saj bi SOVA s tem menda razkrila tajne podatke. "Gospod Oček je v agenciji opravljal naloge na več delovnih mestih in sicer na področju pridobivanja in vrednotenja varnostno relevantnih in obveščevalnih informacij. Za ravnanje z internim aktom agencije, ki opredeljuje delovna mesta v agenciji, veljajo predpisi, ki opredeljujejo ravnanje s tajnimi podatki, zato agencija natančnih podatkov o delovnih mestih nepooblaščenim ne more posredovati ali podrobneje komentirati," poudarjajo na SOVI.

Njegovo delo na SOVI pa so ocenjevali vsako leto sproti, pri čemer pa naj neuradno ne bi izkazoval posebej izstopajočih delovnih oziroma strokovnih dosežkov. "Za spremljanje in usmerjanje karierne poti zaposlenih se na podlagi določil zakona o javnih uslužbencih izvaja tudi letni razgovor z zaposlenimi. Letne ocene zaposlenih so varovan podatek, zato jih agencija ne posreduje v objavo in ne komentira," dodajajo na SOVI.

Inšpektorji pridejo v nadzor

O domnevno nezakonitem imenovanju Očka, ki je kot šef SOVE neposredno podrejen in odgovoren predsedniku vlade Miru Cerarju, sicer presojata tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in inšpektorat za javni sektor pri ministrstvu za javno upravo (MJU).

KPK je preverjanje okoliščin Očkovega imenovanja sicer začasno odložila in bo s postopkom najverjetneje nadaljeval, ko svoje delo opravijo inšpektorji za javni sektor. "Na podlagi predhodnega preizkusa prijave je bilo ugotovljeno, da se prijava nanaša na dogodek ali ravnanje, ki je predmet postopka pred drugim inšpektoratom za javni sektor in ni zadostnih razlogov za ponoven ali ločen postopek pred komisijo. KPK je inšpektorat zaprosila, da KPK obvesti o postopanju oziroma ugotovitvah izvedenega inšpekcijskega nadzora in o morebitnih izrečenih, izvedenih ukrepih v zadevi. Na podlagi postopanja oziroma ugotovitev in morebitnih izrečenih, izvedenih ukrepih inšpekcijskega nadzora bo KPK zadevo preučila z vidika svojih pristojnosti in postopala v skladu s svojimi pooblastili," dodajajo na KPK.

Inšpektorji za sistem javnih uslužbencev bodo zaradi domnevnih nepravilnostih pri imenovanju Očka neuradno že v kratkem opravili inšpekcijski nadzor, tudi na vladi, ki je Očka za šefa SOVE ustoličila na seji 23. oktobra. "Inšpekcijski nadzor še ni bil opravljen, zato njihovih ugotovitev ni mogoče podati," pojasnjujejo na MJU. 

O domnevnih nepravilnostih pri imenovanju Očka na omenjeno funkcijo je tako KPK kot inšpektorje obvestil poslanec opozicijske Slovenske demokratske stranke (SDS) Vinko Gorenak.

"Razlog naj bi bili pritiski nanj in SOVO. Ja seveda kdo bi temu verjel, če bi bil nekoliko starejši bi verjetno uradno "zbolel". In kakšni pritiski naj bi se dogajali? Zgodba za lahko noč seveda. Razen mojega poslanskega vprašanja, nekaj novinarskih prispevkov, ki so takoj potihnili in današnjega napovedanega poslanskega vprašanja Jožeta Tanka na to temo, se ni zgodilo seveda nič. Odstop Očka je zato le "reševanje komandanta" Mira Cerarja,"  je Gorenak zapisal na svojem osebnem blogu ob razkritju Očkovega odstopa.

Cerar zahteval pravno mnenje

O dejanskih razlogih za Očkov odstop se pojavljajo različna ugibanja. Tako med povsem naključnimi obiskovalci družabnih omrežij kot tudi med strokovnjaki in poznavalci.

Predsedniku vlade Cerarju med drugim očitajo, da naj bi Očka na položaj imenoval zaradi njunega osebnega poznanstva in ne glede nato,  da naj bi bil Oček premalo izkušen za vodenje SOVE. Na vladi pa poudarjajo, da pravila, ki jih določa zakon o javnih uslužbencih, nujno ne veljajo tudi za imenovanje šefa SOVE. Cerar je zato skupini izbranih pravnikov naložil naj preverijo zakonitost Očkovega imenovanja in mu nato posredujejo mnenje. Prav to mnenje naj bi bilo pripravljeno že v kratkem, pravniki pa naj bi pri odkrili precej napak, o čemer pa naj bi bil Cerar tudi že obveščen.

Zdaj Cerar že napoveduje, da bo zamenjavo za Očka našel "v primernem času".

 

Komentarjev 4
  • Žvižgač 23:15 17.november 2014.

    Če ne zdrži naj mu dajo čep v rit, da ne posere okoli. So predlagali vzdržljivega tipa.

  • jambram 12:24 17.november 2014.

    Pa kaj je to s temi kadavri. Šef SOVE mora prenest še kaj drugega kot čenče branjevk. Skratka SOVA je skupek kretenov, ki jih je treba čim prej likvidirat potem pa začet na novo z nule. Takeli malinovci nam pa ...prikaži več samo sramoto delajo.

  • punca05 11:56 17.november 2014.

    podira se kot hišica iz kart...pa še škodo dela