Slovenija
5473 ogledov

Šef UKC: "Pred nekaj tedni sem napisal pismo ..."

UKC Ljubljana Janez Janša Twitter/Janez Janša
"Pred nekaj tedni sem na prebivalstvo naslovil pismo, da bomo deležni nikoli videnega in da bomo pred težkimi preizkušnjami, na katere nas ni mogel nihče pripraviti. Vse Slovence lahko razveselim z dejstvom, da smo imeli odlične starše in odlične učitelje, da so nam položili na dušo prave vrednote, ki nas danes odlikujejo, zato se lahko ponašamo z rezultatom, ki ni enak v drugih državah, kjer so imeli zlome zdravstva, pa so bistveno bogatejše," je dejal generalni direktor UKC Janez Poklukar.

Vrh solidarnosti pa so prostovoljci, je še dejal. V UKC Ljubljana jih je med 60 in 80 dnevno, uporabljajo pa jih na vseh deloviščih, kot kurirje, v kuhinji, kot kurirje, v notranjem transportu, kot bolničarje. To so ljudje na mest, ljudje, na katerih stoji jutrišnji svet, jutrišnja Slovenija.

"Vsak zaposleni zdaj šteje za dva, poskušamo omogočiti prihode v službo, smo v navezavi z MOL s hostlom celica in dijaškim domom tabor z vsemi sredstvi želimo pomagati našim zaposlenim. Izredna pripadnost se je pokazala v teh dneh, da z vsemi sredstvi pomagamo obolelih, moram pohvaliti zaposlene. Iskrena hvala vsem, ne le zdravstvenim delavcem temveč tudi vsem podpornim službam. V teh dneh na primer naša prehranska služba skrbi tudi za URI Soča, ki zaradi bolniških ne zmore sama," je v izjavi povedal Poklukar.

Cona A in cona B tako imenovane covid cone, ki so jo vzpostavili, bosta začeli danes polno obratovati. "V primeru priliva novih bolnikov bomo širili kapacitete za nove sprejeme, sicer pa z drugih oddelkov preselili paciente tja, v mislih imam ortopedsko kliniko," je napovedal Poklukar. "4700 kvadratnih metrov površin bomo v celoti namenili potrebam pacientov. Odpiramo 2. nadstropje, tudi cono E in F, torej še dodatnih sto postelj, v izrednih razmerah do 200 postelj," je povedal.

Potrebne bodo dodatne postelje za intenzivno nego

Poklukar pričakuje, da bo potreba po novih posteljah dosegla plato, pričakuje pa, da bo v prihodnjih dneh potrebno zagotavljati dodatne intenzivne postelje, zato bo ena od con najbrž namenjena intenzivni negi. Dodal je še, da danes objavljeni podatki o številu pozitivnih primerov niso obetavni.

Imamo nekaj več kot 320 covid pacientov, od tega 65 v enotah intenzivne terapije. Približno 40 pacientov prek telemetrije spremljamo v domačem okolju. Največji izziv so kadri, do včeraj je na covid programih delalo 825 zaposlenih, v bolniški zaradi koronavirusa je bilo 130 zaposlenih, še 90 pa v karanteni.

"Vsi skupaj zmoremo samo toliko, kot imamo podpore med ljudmi. Sami ne bomo zmogli premagati epidemije. Lahko pomagamo tistim, ki potrebujejo pomoč, ne moremo pa je zajeziti. Verjamem, da imamo veliko podporo, potrebujemo pa podporo vseh," je dejal. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:15 18.november 2020.

    ... generalni direktor UKC Janez Poklukar bi moral biti vzorec komuniciranja vsem ostalim vladnim govornikom in zdravnikom ,ki grozijo po dolgem in počez. Bravo g. Poklukar .