Slovenija
36 ogledov

Seja matičnega odbora o Teš 6 prekinjena

TEŠ Žurnal24 main
Odbor DZ za finance in monetarno politiko je prekinil sejo o poroštvu za izgradnjo šestega bloka Teš. Razpravo bodo nadaljevali, ko bodo od Teša prejeli dodatna pojasnila.
Odbor DZ za finance in monetarno politiko je znova prekinil razpravo o poroštvu za izgradnjo šestega bloka Teš. Razprava je bila prekinjena kmalu po tem, ko so jo zaprli za javnost in so na vprašanja poslancev odgovarjali predstavniki Alstoma.

Direktor Teša Simon Tot je ob tem dejal, da se bo odbor znova sestal, ko bo od njih prejel odgovore na dodatna vprašanja. Tot upa, da bo to že prihodnji teden.


Je mogoča nižja cena?

Alstomu je vprašanje zastavil poslanec Pozitivne Slovenije Gašpar Gašpar Mišič, ki ga je zanimalo, ali je Alstom še pripravljen znižati ceno, če država podeli poroštvo, in za koliko so pripravljeni pri tem še popustiti.

Poslanec SDS Jožef Jerovšek je prepričan, da se da ceno Teša 6 znižati, meni tudi, da so bile pri projektu storjene napake. Po njegovi oceni bi bila lahko slovenska podjetja v večji meri vključena pri montaži. Kot je poudaril, ni nasprotnik projekta in se zaveda, da Slovenija nujno potrebuje tak objekt, saj da država druge alternative nima.


Vodstvo Teša in HSE-ja svari pred podražitvami

Še pred razpravo o tam, ali je nižja cena mogoča, je direktor Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) Matjaž Janežič opozoril, da bi začasna ali trajna ustavitev bistveno podražila projekt. Že 60-dnevni suspenz z dobaviteljem glavne tehnološke opreme Alstomom povzroči preko 50 milijonov evrov dodatnih stroškov, 120-dnevni pa preko 75 milijonov evrov.

Teš bi moral v primeru prekinitve pogodbe plačati pogodbene kazni, Evropski investicijskih banki (EIB) in Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD) pa bi morali vrniti že črpana posojila, kar bi pomenilo, da bi bili potrebni dokapitalizacije Teša in HSE-ja.


Smo na kritični točki

Tot pa je v razpravi opozoril, da je projekt v časovni stiski in na kritični poti. "Potrebujemo denarna sredstva," je dejal. Ob tem poudarja, da je projekt mogoče zgraditi v načrtovanem terminskem roku in da so slovenski dobavitelji doslej zaslužili 180 milijonov evrov.


Sejo minuli teden prekinili

Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je prejšnji teden pojasnil, da Teš ni izpolnil prvega in bistvenega pogoja, torej znižanja vrednosti investicije, medtem ko je prvi mož Teša Tot zagotovil, da je 1,3 milijarde evrov zgornja meja, če bo poroštvo pravočasno podeljeno.


Teš je ministru Černaču in v DZ poslal dodatno gradivo, v katerem je natančno definiral posamezne pozicije za celoten projekt. Iz teh je po pojasnilih termoelektrarne razvidno in podprto s pogodbami oziroma ponudbami, da cena projekta ne bo presegla 1,3 milijarde evrov, v končno ceno pa so vključena tudi montažna dela.

Skladno s predlogom zakona o državnem poroštvu za Teš 6, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Srečkom Mehom (SD), bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.