Slovenija
21 ogledov

Seja na račun Praprotnika

Državni zbor Anže Petkovšek
Državni zbor na zahtevo SDS razpravlja o zaposlitvi Roka Praprotnika v NLB, zaposlovanju v državnih podjetjih in sistemski korupciji.

Sejo je zahtevala SDS, in sicer zaradi zaposlitve nekdanjega člana senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Roka Praprotnika v Novi Ljubljanski banki (NLB). Ne govorimo o eni sami zaposlitvi, ampak gre za bistveno širši problem, je v imenu predlagateljev na današnji izredni seji dejal Vinko Gorenak.

Praprotnikova zaposlitev je po njegovem "eklatanten primer, kjer je dokazljivo šlo za klientelistično kadrovanje in za korupcijo v skladu s tistim, kar pravi zakon o integriteti in preprečevanju korupcije", zato so ga izpostavili. Zavrnil je izjave predsednika uprave NLB Janka Medje in nekaterih "levo politično motiviranih in opredeljenih novinarjev", da je nedopustno, da se DZ vmešava v delo KPK in uprave NLB.

Praprotnikova zaposlitev je po Gorenakovem mnenju rezultat principa "roka roko umije", saj je KPK ugotovila, da je za vse nepravilnosti glede poslovanja NLB s Korn Ferry kriv takratni nadzorni svet, ki ga je vodil Medja, da pa Medja sam ni nič kriv, ker se je iz odločanja izločil. 

Po njegovih informacijah je Medja vodenje centra za skladnost poslovanja najprej sicer ponudil nekdanjemu predsedniku KPK Goranu Klemenčiču, ki da je ponudbo zavrnil, nato pa je službo dobil Praprotnik.

Vlada resno in sistematično nad sistemsko korupcijo

Državni sekretar na ministrstvu za finance Mitja Mavko je dejal, da se vlada pojava sistemske korupcije loteva zelo resno in sistematično. Pripravila je program ukrepov za preprečevanje korupcije, ki je deloma odziv na 15 predlogov nekdanjega senata KPK, vsebuje pa tudi dodatne ukrepe.

Mavko je izpostavil spremembe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki jih bo vlada DZ predložila predvidoma v naslednjih tednih, in že sprejeti zakon o Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki vsebuje posebno poglavje o krepitvi integritete ter omejevanju tveganj v zvezi s korupcijo pri upravljanju naložb v lasti SDH in države.

"Gre za slab signal"

Poslanci so razpravljali tudi o pristojnosti DZ, da razpravlja o takšnih primerih. Jasmina Opec, SLS, je poudarila, da "gre za zelo slab signal, da se ne splača preganjati sistemske korupcije, temveč je bolje postati del sistema, ki je predmet preiskovanja zaradi sistemske korupcije"

Jožef Horvat, NSi, je opozoril na na navidez zakonita dejanja, ki pa so po vsebini nemoralna, nezakonita, pogosto celo kazniva. Posledica zaposlovanja po kriteriju zvez in poznanstev so nestrokovni in nekompetentni posamezniki in posledično slabi rezultati v poslovanju v podjetjih in bankah v večinski državni lasti.

Majda Potrata, SD, je sejo označila za še enega v vrsti napadov na KPK. Temeljno vprašanje, ki da se je razgalilo z razpravo na matičnem odboru DZ in v medijih, je vloga politike in dopustnost njenega vmešavanja v kadrovsko politiko v posameznih gospodarskih subjektih, je dejala. Spopadanje s sistemsko korupcijo je eno ključnih vprašanj, ki je prioriteta v novi koalicijski pogodbi, je dodala. Vprašala se je tudi o učinkovitosti zakonskih rešitev in načrtovanih ukrepov, če se družba ne bo postavila v bran etičnim in moralnim normam.

Katarina Hočevar, DL, je dejala, da bi morali, če je šlo pri zaposlitvi bivšega funkcionarja kaj narobe, to raziskati pristojni organi. Dodala je, da ima nadzorni svet NLB za to vsa pooblastila.

"Lahko bi si sicer ustvarili sodbo na osnovi pisanja slovenskih medijev, vendar vsak, ki je vsaj malo realen, ve, da papir prenese vse, tudi laži in podtikanja. Ali je temu tako tudi v tem primeru, ne vemo, to vesta samo glavna akterja te zgodbe, gospod Medja in gospod Praprotnik," je povedal poslanec Ivan Hršak, Desus.

Komentarjev 1
  • dragec 11:21 15.april 2014.

    vse izredne seje parlamenta so samo pot v predčasne volitve