Slovenija
23 ogledov

Selitev v Ajdovščino?

Å¡tudenti Å¡tudent univerza fakulteta Žurnal24 main
Novogoriška občina pripravlja osnutek prostorskega načrta za Rožno Dolino, čeprav je jasno, da študentskega kampusa tam ne bo.
 
 

Do konca junija želimo izbrati lokacijo in začeti podpisovati predkupne pogodbe.

Danilo Zavratnik, predsednik novogoriške univerze

 
"Novogoriška občina nam je na naš poziv 13. februarja za gradnjo kampusa poslala predlog lokacije v širši okolici Ajševice, ki bi bila načeloma sprejemljiva. O tem smo občino 22. februarja tudi obvestili. Tu pa se zadeva tudi konča," nam je včeraj pojasnil predsednik novogoriške univerze Danilo Zavrtanik.

Rožna Dolina ni več v igri
Ko smo ga vprašali, ali ve, da novogoriška občina oziroma družba Studio Torkar pripravlja osnutek podrobnega občinskega prostorskega načrta (OPPN) za univerzo v Rožni Dolini južno in zahodno od obstoječe lokacije, pa je bil naravnost osupel: "O tem nisem bil obveščen in me neskončno preseneča, saj Rožna Dolina že dlje ni več v igri, kar na novogoriški občini dobro vedo." Senat univerze je na svoji seji konec novembra lani namreč sprejel sklep o gradnji enovitega kampusa na novi lokaciji v velikosti dvajset hektarov. Sedanja lokacija v Rožni Dolini je premajhna, za nadaljnji razvoj univerze pa je neprimerna tudi zaradi bližnje igralnice. O tem sklepu je univerza občino, ki je soustanoviteljica univerze, po Zavrtanikovih besedah uradno obvestila tretjega decembra lani.

Se občina spreneveda?
Ko smo želeli preveriti, zakaj občina pripravlja osnutek OPPN za univerzo, ki dejansko sploh ni potreben, nam je načelnik oddelka za okolje in prostor Niko Jurca presenetljivo odgovoril, da občina s tem, da bi univerza od lokacije odstopila, ni uradno seznanjena: "Za zdaj ni bilo nobenega zahtevka, da bi pripravo OPPN formalno ustavili. Res pa je, da lokacija ni idealna, zato se vzporedno išče tudi druge, tista v Ajševici pa se trenutno obdeluje." Zavrtanik je prepričan, da gre za čisto sprenevedanje in pravi: "Ne bi me čudilo, če bi bili v ozadju interesi za pridobitev stavbnih zemljišč v Rožni Dolini."

Prednost ima Ajdovščina
Če ne bo v kratkem ponudila primerne lokacije, novogoriška občina torej tvega izgubo univerze. Kot smo v Žurnalu24 že poročali, je univerza ponudbe zemljišč za kampus namreč že dobila od občin Vipava, Renče - Vogrsko, Šempeter - Vrtojba in Ajdovščina. Zadnja, ki je predlagala lokacijo pod Gradiščem, se že intenzivno pogovarja z lastniki zemljišč. "Pričakujem in upam, da se bo izšlo, občina bo vsekakor lobirala za univerzo," je bil včeraj odločen ajdovski župan Marjan Poljšak, ki je še dodal: "Sicer pa imamo še najmanj dve dobri alternativi."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.