Slovenija
117 ogledov

Šentilj poka po šivih

Šentilj EPA
V Slovenijo je od začetka begunskega vala vstopilo že okoli 52 tisoč ljudi. Še vedno sta najbolj obremenjena Brežice in Šentilj.

V Slovenijo je od začetka begunskega vala vstopilo že okoli 52 tisoč ljudi, največ v sredo, ko je mejo prestopilo prek 12 tisoč beguncev. Do 17. ure je danes v državo prišlo prek 9000 ljudi, številka pa še ni končna, saj Hrvati z avtobusi na mejo vozijo nove prišleke. Slovenske oblasti jih iz prenatrpanih centov v Brežicah in Dobovi vozijo proti avstrijsko-slovenski meji, največ na Šentilj, ki dobesedno "poka po šivih". 

Tam se trenutno nahaja čez štiri tisoč beguncev. Ob 16. uri je bilo po podatkih policije v nastanitvenem centru nastanejnih nekaj več kot 1.600 beguncev, po tem ko sta tja prispela dva vlaka iz Dobove, prvi ob 13. 30, drugi okoli 15. ure, in okoli 18. ure še eden s skoraj 1.500 potniki. 

begunci, šentilj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kot poroča naša novinarka s terena, so tekom dneva večje skupine beguncev skušale vstopiti na avstrijsko stran po drugih poteh ali preko mejnega prehoda na silo, vendar jih je policija in vojska vračala. Dopoldne jih je na avstrijski strani meje čakalo več tisoč.   

O Jesenicah se pogovarjajo

Največ beguncev in migrantov Slovenijo zapusti prav na Šentilju, tisti, ki so nastanjeni v prostorih radgonskega sejmišča, pa tudi v Gornji Radgoni. Premier Miro Cerar je danes potrdil, da se pogovarjajo še o tretji izhodni točki - Jesenicah, kjer je v četrtek mejo že prešlo nekaj ljudi.

Na Rigoncah mejo prestopilo že devet tisoč ljudi

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Medtem je zeleno mejo pri Rigoncah prestopilo več skupin beguncev, ki so tja Hrvati pripeljali z vlaki in avtobusi. Skupine so po grobih ocenah štele med 1000 in 2000 ljudi. Na območju Rigonc je tako od polnoči v Slovenijo vstopilo že okoli 9.000 migrantov. Tujce, ki prestopijo mejo, policisti peš spremljajo in usmerjajo v sprejemni center v Brežicah. Ženske, otroke, bolne in invalide so v nekaj kilometrov oddaljene Brežice prepeljali z avtobusi. 

Pri Dobovi v novem sprejemnem centru aktivirali bolnišnico ROLE

Šotore so dostavili že zjutraj, prvi od treh je bil postavljen do večera. V naslednjih treh dneh naj bi bila postavljena še druga dva šotora. Vsak od šotorov bo sprejel 700 ljudi. V novem sprejemnem centru bo koordinacijska skupina civilne zaščite in vojaška bolnišnica ROLE, je potrdila vodja brežiške izpostave civilne zaščite Zdenka Močnik.

Močnikova je še dejala, da si v civilni zaščiti prizadevajo dobiti nove zaloge hrane, vode in oblačil. Ljudi in humanitarne organizacije poziva, naj se zavedajo zunanjih temperatur. Begunci potrebujejo topla oblačila, saj prihajajo iz krajev, kjer takšnih oblačil ne potrebujejo v taki meri.

Begunska kriza v Sloveniji | Avtor: Policija/Žurnal24 Policija/Žurnal24

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • dragec 07:14 24.oktober 2015.

    PA KOZLAJ

  • jakec1575 22:01 23.oktober 2015.

    Ogledalo boli. Demonstirial sem negativ vasega filma. Obrambni mehanizem je, da sem jaz pacient. :) Nisem tukaj, da vas spremenim, za osebno cistko je vsak odgovoren sam. Še enkrat preberite vse svoje komentarje in dojeli boste ves rasizem, strah in ...prikaži več gonjo , ki jo zganjate. A je to nezadovoljstvo s samim seboj, strah ali kaj drugega. To boste morali pa sami pri sebi spucat. Vse to geopoliticno nabijanje pa lahko kam obesite. Bom se bolj drzen. cez pet let vam bodo ti ljudje ponujali delo in redno zaposlitev. Koliko bo sele to tezko sprejeti. Cimprej zacnite s katarzo.

  • benč 17:22 23.oktober 2015.

    Na kozlanje mi gre!