Slovenija
107 ogledov

Septembra bo Chrome onemogočil eDavke

Slovenija 260.11.2013 racunalnik, internet, google, splet, spletno nakupovanje, Saša Despot
Zaradi nove različice Chroma lahko septembra v tem brskalniku nehajo delovati eDavki. Na finančni upravi trdijo, da bodo pripravili rešitve.

"S Chromom kmalu najbrž ne bo mogoče več uporabljati eDavkov, zdaj jih uporabljam z Internet Explorerjem, ki pa ga v Oknih 10 ne bo več. Ko sem poklical na finančno upravo, so mi predlagali, naj ne namestim nove različice Oken," nas je opozoril bralec. 

S Chromom težave že aprila

Že aprila so imeli uporabniki eDavkov veliko težav, saj je Chrome nehal privzeto podpirati NPAPI, a se je še vedno dalo med naprednimi nastavitvami NPAPI omogočiti, poleg tega pa je bilo treba nastaviti še Java vtičnik, za kar so na eDavkih pripravili štiri strani navodil. Predvidoma septembra pa bodo v Chromu NPAPI popolnoma onemogočili, kar pomeni, da obstoječi način elektronskega podpisovanja ne bo več možen. 

"Delamo na prilagoditvi komponente, tako da bo lahko delovala tudi po izklopu NPAPI v Chromu. Zahteve za programsko opremo bodo objavljene ob zaključku razvoja, predvidoma konec septembra. To pomeni, da bo za uporabnike eDavkov še pravočasno poskrbljeno,“ zagotavljajo na finančni upravi. 

Njihova bo delala, za druge ne vedo

Na ministrstvu za javno upravo (MJU) zagotavljajo, da bo podpisna komponenta Proxsign, ki se uporablja v javni upravi, septembra prilagojena na novo tehnologijo brez NPAPI in bo v Chromu delovala tudi naprej. Dodajajo pa, da nekateri organi državne uprave uporabljajo druge rešitve za elektronsko podpisovanje, za katere pa ne morejo oceniti, ali bodo nehale delovati.

Opozarjajo, da so že leta 2007 izvedeno javno naročilo, s katerim so kupili programsko opremo za elektronsko podpisovanje, ki je bila namenjena za uporabo v celotnem javnem sektorju. "Z leti se je število aplikacij, ki temeljijo na tej podpisni komponenti sicer precej povečalo, žal pa še vedno ne dovolj, da bi bilo stanje zadovoljivo,“ pravijo na ministrstvu. 

Leta 2016 končno univerzalna rešitev

Predvidoma v začetku leta 2016 bodo sicer omogočili e-podpis v oblaku, potem pa za e-podpisovanje ne bo več potrebno nameščati podpisnih komponent, kar pomeni, da bo mogoče elektronsko podpisovanje v vseh okoljih, tudi mobilnih.

Da se eDavkov praktično ne da uporavljati z Applovimi računalniki in tablicami, smo poročali že pred časom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Ferluci 21:46 14.avgust 2015.

    Malo si zabluzil. FURS nima nobene zveze z občino.

  • blueone 00:18 14.avgust 2015.

    dvojna merila...nesposobnost in nesramnost...kako naj ljudje oddajo napoved za davke, če jim pa vedno kaj ne dela vredu....imel sem 70 EUR dolga do FURS-a...dobil sem obvestilo, brez kakršnegakoli predhodnega opomina, da imajo oni 25 EUR stroškov z izterjavo, ter še ...prikaži več od banke 45 EUR, za odtegljaj iz transakcijeskega računa....tako sem imel za 100 % samo stroškov s tem davčnim dolgom....FURS napiši najprej opomin tako, kot delajo vsi v običanji poslovni praksi...ne pa, da kar takoj še nabiješ svoje strošle izterjave....obenem je pa nemogoče pogledat v konto kartico podjetja...ker je vaša internetna stran in vaš sistem eden izmed najslabših, za kar žvrgolijo tudi vrabci na strehi in vam pišejo novinarji....POŠILJAJTE OPOMINE ne pa, da kar takoj date sklep o izvršbi in ste nabijate stroške v vašo korist!!!!!!!!!

  • Matic Kačič 16:19 12.avgust 2015.

    Ne za vzvratno kompatibilnost takih neumnosti kakor je naša državna uprava, je Internet Explorer še vedno del Windows 10. Microsoft Edge je zamenja ki je privzeti brskljalnik.Je pa precej bolj skrit kakor prej.