Slovenija
13 ogledov

Septembra brezplačni pregledi

Zobozdravnik Shutterstock
250 zobozdravnikov bo septembra opravljalo brezplačne preglede ustne votline. Pojavnost raka ustne votline se povečuje.

Septembra bo več kot 250 zobozdravnikov omogočilo brezplačen pregled ustne votline, da bi tako odkrili zgodnje maligne spremembe v ustni votlini in ozavestili prebivalstvo o tej hudi bolezni, so sporočili iz Zdravniške zbornoce Slovenije (ZZS)

Pogost med starejšimi moškimi

Rak ustne votline je po pogostosti v Sloveniji na osmem mestu, med starejšimi moškimi na šestem. Rak ustne votline in žrela predstavlja dva do tri odstotke vseh malignih tumorjev. Leta 2010 je bilo na novo odkritih 250 rakov ustne votline in žrela, medtem, ko je letno novoodkritih vseh malignih sprememb glave in vratu okoli 450.

Večina k zobozdravniku prepozno

Okoli 80 odstotkov rakov ustne votline odkrijejo v zobnih ambulantah. Zdravljenje majhnih sprememb je bistveno bolj uspešno kot zdravljenje napredovanih. Raka ustne votline se lahko pravočasno odkrije z rednimi pregledi pri zobozdravniku. V primeru sumljive spremembe se odvzame košček trkiva za biopsijo. Velika večina bolnikov z rakom ustne votline pride k zobozdravniku prepozno. 

Pojavnost raka ustne votline narašča

Pojavnost raka ustne votline narašča. Dobi ga lahko kdorkoli, ljudje z zobmi ali brez njih. Pogostejši je pri moških, starejših od 40 let, vse več raziskav pa kaže tudi na porast raka ustne votline pri mlajših ljudeh in pri ženskah.

Seznam izvajalcev brezplačnih pregledov bo objavljen na spletnih straneh zdravniške zbornice, na pregled pa se bo mogoče prijaviti neposredno pri izvajalcu. Število pregledov bo omejeno, prijave pa bodo zobozdravniki sprejemali do zapolnitve mest. 

 

 

Komentarjev 1
  • abcdefgh 23:38 18.avgust 2014.

    VSAJ NEKAJ BREZPLAČNO, PA ŠE TO BO TREBA PRITI OB NEMOGOČIH URAH