Slovenija
237 ogledov

Septembra manj ilegalnih prehodov

Policija - meja policija.si
Policija je septembra zaznala upad števila nezakonitih prehodov meje.

Ne glede na to, da se je spetembra zmanjšalo število nelegalnih prestopov meje, pa - sporoča policija - se je v prvih devetih mesecih letos glede na lani povečalo za 70,5 odstotka. Od 1. januarja so policisti na območju Slovenije obravnavali 11.786 nezakonitih prehodov meje. Število tujcev, zavrnjenih na meji, se je povečalo za 13,8 odstotka.

V enakem obdobju lani so policisti zabeležili 6911 nezakonitih prehodov meje.

V letošnjih prvih devetih mesecih so najpogosteje obravnavali državljane Pakistana, Alžirije in Afganistana. Državljani Pakistana predstavljajo četrtino vseh.

Povečuje se število migrantov, ki po nezakonitem prehodu meje izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito. Po nastanitvi v azilnih kapacitetah pogosto nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države. Med njimi je še vedno največ državljanov Alžirije, so pojasnili na policiji.

Zaradi neizpolnjevanja pogojev za vstop v Slovenijo oziroma druge države članice Evropske unije so na mejnih prehodih letos do konca septembra zavrnili skupaj 3397 državljanov tretjih držav, od tega večino na meji s Hrvaško, v enakem obdobju lani pa 2984. Število zavrnjenih se je povečalo za 13,8 odstotka.

begunci Svet Evropejci si želijo zaščititi begunce, a ...

Meja  | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.