Slovenija
95 ogledov

Serš bo tožil ministrstvo

Serš Katarina Pernat
Združevanje. Največja srednja strokovna šola v Podravju v upravni spor.

“Še predvidoma ta teden bomo vložili tožbo zoper ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) zaradi združevanja naše srednje šole z drugimi,” pravi Irena Srša Žnidarič, ravnateljica Srednje elektroračunalniške šole (Serš) Maribor.

Serš se bo glede na predlog vlade in po sklepu odbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino s 1. januarjem 2013 združil s Tehniškim šolskim centrom (TŠC) Maribor. Seršu se bosta v usodi pridružili še srednja in višja lesarska šola. Pridružene šole bodo postale organizacijske enote TŠC. “Namesto stavk in zborovanj bomo poskušali doseči pravico po pravni poti. Žal nam je, da moramo vlagati tožbo. Ker pa vemo, da naši sodni mlini dolgo meljejo, bomo prosili sodišče, naj se sklep ne izvršuje, dokler ne bo spor razrešen,” dodaja Srša Žnidaričeva.

Kakšne spremembe?

Na MIZKŠ zanikajo, da bi z združevanjem uničevali javno šolstvo, zagotavljajo pa, da s tem ščitijo in ohranjajo poklice, ki jih država potrebuje. S spremembami mreže srednjih šol nobenega poklica ne ukinjamo in nobenega dijaka nikamor ne selimo. Na ministrstvu so v odgovoru Seršu zapisali, “da združitev mariborskih šol ne bo imela nobenih posledic za dijake, učitelje in programe, ki jih šola izvaja. Šola bo ohranila svoje ime in bo tudi v prihodnje poznana kot Serš.” Ob tem se ravnateljica te največje strokovne šole v Podravju z vpisanimi 876 dijaki sprašuje: “Zakaj spremembe, če se ne bo nič spremenilo?”

Kmalu skupni račun

Z novim letom bo tako prišlo do povsem birokratskih sprememb, kot so nove štampiljke, nove glave na dokumentih in podobno. “S 1.januarjem nimamo več svojega transakcijskega računa, pač pa je ta skupen. Čeprav poslujemo pozitivno in smo samozadostni, bomo morali prosjačiti za svoj denar in dokazovati, kaj potrebujemo za naš razvoj. Prav tako se ukine naš svet šole, v TŠC bomo imeli od 17 le dva člana. Čeprav smo največji, bomo imeli najmanj glasovalnih pravic,” sklene Srša Žnidaričeva.

Komentarjev 1
  • dragec 08:23 24.september 2012.

    Irenco, ravnateljico bodo zamenjali in na njeno mesto postavili poslušnega pripadnika, ali simpatizerja SDS.