Slovenija
2730 ogledov

Serviser na terenu omagal, ponj so morali gorski reševalci

Reševanje na območju Javornika GRS Tolmin, skupina Ajdovščina
Na območju Javornika se je včeraj izgubil serviser oddajnika.

Včeraj okrog 12.30 so ajdovski gorski reševalci dobili klic, da se je na območju Javornika po več kilometrih hoje v težkih razmerah izgubil serviser, ki je na terenu popravljal oddajnik.

Na pomoč so prišli tudi reševalci iz Idrije in Ljubljane. Ekipa 19 gorskih reševalcev je po dobri uri iskanja izčrpanega in izgubljenega serviserja oskrbela in mu pomagala na poti v dolino. ''Ko smo prišlo do ponesrečenca, njegovo stanje sicer ni bilo zaskrbljujoče. Za tako slabe vremenske razmere je bil še kar pri močeh, je pa res, da je nosil težek nahrbtnik in da je bil rahlo podhlajen in izčrpan,'' je dejal vodja intervencije Robert Kovač.

S pomočjo reševalcev se je nato vrnil v dolino okrog 18. ure.

''K sreči je gospod pravilno ravnal in upošteval vse napotke preko telefona. Bile pa so izredne težko razmere, z globokim snegom, ponekod do pasu, in meglo,'' je še opisal Kovač.

Previdno v gorah

V visokogorju vladajo zimske razmere. Še naprej velja oranžno opozorilo zaradi nevarnosti snežnih plazov.

Pozimi v gore ne hodite brez popolne zimske opreme. Med nujno opremo sodijo cepin, dereze in plazovni trojček: lavinska žolna, lopata in sonda. Opremo je tudi treba znati uporabljati. Za vse, ki niste vešči uporabe zimske opreme, Gorska reševalna zveza priporoča najem gorskega vodnika.

Kako pravilno ukrepati v primeru nesreče, lahko preverete tukaj.

dezurni@styria-media.si

Mraz, zima in termometer Slovenija Vreme: Tako nizke temperature nas čakajo

 

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 12:52 25.januar 2023.

    zraven bi morali vzet direktorja in šefa, da bi uhojala gaz. prejleti bučki ne morjo poslat dva, da bi si razdelila opremo, ali pa jim kupit snežne sani. ne ! ampak, hajd pejd pa poprav. a se kdo od delodajlacev ...prikaži več vpraša a je delavec gornik al planinc pa da ve zna preživet v naravi sredi zime. in še neki. vsi sindikalisti JU prostovolni prispevki so sedaj na mestu za gorske reševalce za tega delavca, za katerega bi se morali borit, pa se samo za svoje polne riti.

  • Avatar karjola
    karjola 12:33 25.januar 2023.

    Kapo dol in poklon.