Slovenija
656 ogledov

Šest astronavtov bo šest dni živelo v slovenskem kraškem podzemlju

Astronavti Esa Nasa jama
1/13
ESA
Astronavti bodo v zapletenem kraškem podzemlju nabirali znanja, ki bi ljudem pomagala preživeti na oddaljenih planetih, predvsem se bodo osredotočili na iskanje vode in vodnih virov.

Evropska vesoljska agencija (Esa) takšen program usposabljanja astronavtov izvaja že dlje časa, prvič pa ga bodo izvedli v Sloveniji.

V Divaško jamo so se danes spustili astronavti Ese, Nase, kanadske, ruske in japonske vesoljske agencije, pri nas se sicer nahajajo že dober teden.

"Gre seveda za simulacijo, izkušnje, ki jih astronavti naberejo v takem okolju, so najbližje okoljskim, psihološkim in logističnim oviram misije v vesolje," pojasnjuje ena od arhitektk podviga Loredana Bessone.

"Na tej vesoljsko-jamarski avanturi se bodo astronavti učili eden od drugega, veliko pa si bodo morali pomagati tudi z okoljem, ki jim ga ponuja jama, ki te z velikostjo, zaprtimi prostori in temo nauči, da moraš biti zelo ponižen," poudarja njen kolega Francesco Sauro.

Šesterica se bo v jami urila s pomočjo najboljših poznavalcev kraškega podzemnega sveta. Kljub temu bo njihovo delo avtonomno, v tem času vodo izolirani od ostalega sveta, komunikacija z bazo bo zelo okrnjena.

Astronavti jama kras Esa | Avtor: ESA ESA

Pod zemljo bodo sledili zraku in vodi ter iskali morebitne signale za določanje poti naprej. Posadka se bo učila, kako poiskati sledi vode – glavne vezi z življenjem na Zemlji.

Da bi obdržali element presenečenja, astronavtom niso povedali natančne lokacije, kamor so jih poslali za en teden.

"Jama je labirint večinoma neraziskanih prehodov, ki so bogati z avtohtonimi živalskimi in rastlinskimi vrstami," pravi Sauro.

"Nastanek jam, skrivnosten podzemni tok rek in podzemno življenje še vedno ponujata kopico znanstvenih vprašanj. Astronavti bi nam lahko s svojim delom pomagali odgovoriti nanje," pojasnjuje Franci Gabrovšek, profesor na Inštitutu za raziskovanje.

Astronavti jama kras Esa | Avtor: ESA ESA

Negostoljubni in te\ko dosegljivi prostori v jamah so tako rekoč nedotaknjeni svetovi in idealne pasti za znanstvene dokaze. Astronavti bodo v podzemlji izvedli kup poskusov, ves čas pa bodo iskali znake življenja, ki so se prilagodili na ekstremne pogoje.

"Res si želimo, da bi odkrili kakšno novo vrsto," pravi Bessonejeva.

Ugotavljali bodo tudi prisotnost mikroplastike, ki lahko prek prehranjevalne verige pristane tudi na naših krožnikih in povzroča velike preglavice za okolje in zdravje ljudi.

1/6
ESA

Svoje delovanje pod zemljo bodo astronavti skrbno beležili, nad tlemi pa bo njihovo delo nadzorovala posebna ekipa znanstvenikov, ki bo z njimi lahko tudi komunicirala.

Vse vsoljske agencije si zadnja leta pripravljajo za nove raziskave lune. "Esa je vodilna agencija pri raziskovanju površja lune, s čimer bi lahko v prihodnje oblikovali misije za raziskave tamkajšnjih jam," še razlaga Bessonejeva.

Astronavti Esa Nasa jama | Avtor: ESA ESA
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • popokatopetl 13:31 20.september 2019.

    Hehe, hecen projekt so napisali! Se bodo privajali na radon?