Slovenija
32 ogledov

Sestali so se zaradi premoženja SFRJ

Manhattan, New York Žurnal24 main
V Sarajevu je danes potekal 15. sestanek skupnega odbora za razdelitev premoženja diplomatsko-konzularnih predstavništev nekdanje Jugoslavije, na katerem so pregledali trenutni položaj na področju primopredaje nepremičnin iz t.i. beograjske resolucije z 19. maja 2011 in se pogovarjali o nadaljevanju druge in tretje faze primopredaj.

Kot so sporočili z MZZ, Slovenija v drugi in tretji fazi ne sodeluje več, saj je dosegla svojo kvoto v prvi fazi delitve, in sicer z objekti v Rimu, Milanu in Celovcu.

Predstavniki delegacij držav nekdanje SFRJ - poleg generalnega sekretarja zunanjega ministrstva Aljaža Gosnarja iz Slovenije še predstavniki Srbije, BiH, Hrvaške in Makedonije - so govorili o poročilu o uresničevanju dogovora v zvezi s primopredajo objektov iz prve faze resolucije iz Beograda. Odbor je ugotovil, da je bila do 31. avgusta uspešno zaključena prva faza razdelitve premoženja diplomatsko-konzularnih predstavništev SFRJ, z izjemo rezidence v Rimu, ki je pripadla Sloveniji.

Predmet razprave je bil tudi dogovor o nadaljevanju delitve diplomatsko-konzularnih kompleksov nekdanje SFRJ v Afriki, Latinski Ameriki, na Karibih, v Aziji in ponekod po Evropi. O razdelitvi ostalih objektov, ki so predmet nasledstva, se bodo usklajevanja nadaljevala na naslednjem sestanku omenjenega odbora v Zagrebu predvidoma konec leta, kjer bo v skladu z današnjim dogovorom vsaka država naslednica predstavila uradna stališča svojih vlad, so sporočili z MZZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.