Slovenija
18 ogledov

Šesti blok se še kar draži

Teš Matic Cvelbar
Teš 6. Neuradno je cena projekta zdaj že skoraj 1,4 milijarde evrov. Simon Tot. Raje bi se zavzel za dva manjša nova bloka kot za 600-megavatni šesti blok.

Vrednost projekta izgradnje bloka 6 je po naših neuradnih informacijah višja za še 200 milijonov evrov in se je precej približala 1,4 milijarde evrov. Takšno vrednost projekta naj bi predvideval četrti investicijski program, ki ga je Termoelektrarna Šoštanj (Teš) že dala v revizijo pri kar treh neodvisnih ustanovah. “Točne številke za zdaj ne bi razkrivali,” so na vprašanje o novi vrednosti projekta odgovorili v Tešu.

Že sto milijonov preveč

Spomnimo: poročilo ministrstva za gospodarstvo (MG) o projektu je pri ceni 1,2 milijarde evrov ugotovilo, da bi bil Teš 6 ekonomsko neupravičen, če bi se njegova vrednost povečala za le sto milijonov evrov, pa tudi če bi se elektrika pocenila za deset odstotkov ali emisijski kuponi ali premog podražili za deset odstotkov. Na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) so dejali, da je razumevanje analize občutljivosti projekta, na podlagi katere je MG podalo takšno ugotovitev, nenavadno. “Upoštevati moramo, da se skoraj nikdar ne spremeni eden od parametrov; na primer cena električne energije vpliva na spremembo cene emisijskih kuponov,” so razložili. “S to analizo smo želeli ugotoviti, na katere parametre je investicija občutljiva, in ne, kdaj je ekonomsko nesprejemljiva," so dodali na HSE.

Uvoza premoga ne bo?

Čeprav je HSE že pred časom priznal, da bi morali po letu 2027 velenjski lignit mešati z uvoženim in da bi leta 2036 pokurili šest odstotkov uvoženega premoga, da bi zagotovili primerno kurilno vrednost, pa so zdaj v Tešu zatrdili, da bi v bloku 6 kurili le velenjski premog. “Blok 6 bo za proizvodnjo električne energije uporabljal le lignit iz Premogovnika Velenje,” so nam odgovorili pred dnevi.

Študije: nujen tuj premog

Toda študija o stanju zalog v Premogovniku Velenje, ki jo je pri IMC-Montan Consulting naročil in plačal Teš, je ugotovila, da kalorična vrednost velenjskega premoga v letih od 2031 do 2037 občutno pade pod vrednost, ki je predvidena v projektu.

Kot je HSE ocenil v svojih dokumentih, ni nujno, da bi premog uvažali iz Indonezije, ampak bi ga lahko kupovali celo iz Bosne in Hercegovine. Na HSE so namreč izračunali, da bi bilo za Teš ugodneje, če bi kurili mešanico velenjskega in tujega premoga kot pa le 
velenjskega.

“Ne vem, zakaj bi kurili tuj premog, ker ta v trenutnih razmerah ne more biti cenejši od premoga v Premogovniku Velenje,” pa je odgovoril direktor Teša Simon Tot.

Tot: Raje dva kot en blok

Tot je dodal, da bi se sam raje odločil za dva manjša bloka kot za 600-megavatni blok 6. “Če bi lahko čas zavrtel nazaj in imel moč odločanja, bi se zavzel za dva nova manjša bloka,” je dejal, a kot je poudaril, to ne pomeni, da je naložba v blok 6 neupravičena.

Nabili ure, da je rezultat OK

Študija, ki je pokazala, da je gradnja novega bloka 6 smotrnejša kot obnova starih blokov 4 in 5, pa po mnenju MG sloni na nerealnih predpostavkah. HSE je namreč predpostavil, da bi oba bloka obratovala še nadaljnjih 150 tisoč ur. “Postavlja se vprašanje, ali je številka realna, saj se predvideva obratovanje obeh blokov približno 7.500 ur na leto, medtem ko je bil njun obratovalni čas do zdaj največ šest tisoč ur na leto,” so ugotovili na MG. Če bi premogovnik zaprli leta 2027, bi morala študija upoštevati največ 83 tisoč ur, obnova obeh blokov pa bi bila bistveno cenejša.

Komentarjev 1
  • stalker 19:26 13.julij 2011.

    ma dj zgrate jo že budale al pa zgradte se eno jedrsko elektrarno pa bo oz da je konc is tem sranjem ma sj se vid da se političarji neznajo zment se obnasajo k pičke (ženske) dj to dj uno ...prikaži več ne to bla bla bla bla dj uzemi ali pusti ce hocs al pa nocs pakonc is tem jebanjem