Slovenija
48 ogledov

Šetinc: Razrešitve brez kakršne koli pravne podlage

mikrofon RTVS Žurnal24 main
Predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija Lenart Šetinc je zavrnil očitke vlade, ki je včeraj predčasno razrešila štiri člane nadzornega sveta RTV Slovenija.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal Šetinc, nikakor ne drži, da nadzorniki poslovanju javnega zavoda niso posvečali veliko pozornosti. Vsako leto namreč poslovanje RTV Slovenija pregleda mednarodna revizijska hiša. Revizijska hiša KPMG je tako lansko poslovanje ocenila kot pozitivno.

PREBERITE ŠE: Vlada razrešila člane nadzornega sveta RTVS

"V okvir revizije mednarodne revizijske hiše sodi tudi revizija razvojnih projektov in z njimi povezana poraba razvojnih sredstev. Revizija pri izvedbi razvojnih projektov in porabi sredstev ni ugotovila nepravilnosti," pravi Šetinc.

"Prodaja delnice Eutelsata poteka skladno z uredbo"

Ob tem prav tako zavrača očitke vlade, da je bila poraba sredstev, pridobljenih s prodajo delnic Eutelsat in državnih obveznic, netransparentna.

"Prodaja delnic Eutelsata se skladno z merili izvaja izključno za financiranje razvojnih projektov s področja investicij, programa, kadrov in organizacije. Prodaja delnic poteka skladno z uredbo, ki ureja to področje," pravi Šetinc in dodaja, da v postopku prodaje vodstvo RTV Slovenija predhodno pridobi odobritev nadzornega sveta RTVS, ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter ministrstvo za finance pa v tem postopku sodelujeta.

"Delnice RTV Slovenija se prodajo le v višini realiziranih razvojnih projektov. Način vrednotenja delnic v bilanci stanja je nespremenjen že od nabave in predmet vsakoletnega revizijskega pregleda, nanj pa nikoli ni bilo nobene pripombe s strani zunanjih revizorjev."

Šetinc: Najem kredita bi predstavljal strošek

Šetinc med drugim tudi zavrača očitke, da je bilo oblikovanje tarife za gostovanje na multipleksu A za komercialno televizijo neargumentirano, saj "popoln nadzor nad določitvijo in nadzorom cen izvaja APEK in ne NS RTV Slovenija". Nenamenska pa ni bila niti prodaja delnic za pokrivanje izpada iz naslova RTV-prispevka, zatrjuje Šetinc.

"Prodajo delnic za začasno pokrivanje izpada iz naslova RTV-prispevka v višini slabih pet milijonov evrov, ki je nastala, ko vlada RS ni pravočasno določila višine RTV-prispevka za leto 2011, je odobril nadzorni svet z namenom manjšanja stroškov poslovanja RTV Slovenija, saj najem kredita in njegovo vračanje skupaj z obrestmi predstavlja strošek.

Začasno pokritje z razvojnimi sredstvi pa ne pomeni dokončne rešitve izpada RTV-prispevka v januarju 2011. Glede izpada RTV-prispevka je RTV Slovenija tako prejšnji kot tudi sedanji vladi poslala zahtevke za trajno rešitev tega vprašanja. Prejšnja je odločanje o tem odložila do razsodbe ustavnega sodišča, zdajšnja pa kljub pozivu tega vprašanja še ni obravnavala."

Komentarjev 1