Slovenija
191 ogledov

Seznam prog za tekaške navdušence

Da je tek med Slovenci zelo priljubljen, potrjuje visoka udeležba na številnih m Žurnal24 main
Šmarna gora. Ljubljanski tekaški klub je za tekaške navdušence pripravil seznam raznolikih tekaških poti, ki so primerne tako za pohodnike in tekače kot tudi gorske kolesarje.

Tekaški klub (TK) Šmarnogorska naveza je v sodelovanju z občino Ljubljana pripravil seznam tekaških prog, ki ga lahko vidite na spletni strani www.smarnagora.com.

Tekači se prek elektronske pošte dogovorijo tudi za skupen tek. Klub bo pripravil tudi vodene oglede nekaterih prog.

"Levji delež zaslug za ta projekt ima Tomo Šarf. Ta ideja je bila zelo pozitivno sprejeta, saj je tudi pokrajina okrog Šmarne gore lepa. Bi jo pa morali še malo urediti," nam pove Miha Ledinek, ki na omenjeni spletni strani vodi tudi rubriko ŠmarnogorskE-novičke. Če se prijavite na te novice, vas obveščajo o vseh dogodkih v povezavi s Šmarno goro.

25. junija bo denimo nastopal mešani pevski zbor, trenutno pa imajo tudi dve razstavi: od Marjana Zaletela- Janča in Akademije za likovno umetnost. "Zdaj se naša sezona nekako zaključuje, ker se poleti vsi odpravljajo na kolo, dopuste ali v višje hribe. Septembra bo znova več koncertov in dogodkov," doda Ledinek.


Za vsakega se kaj najde
A tudi v času dopustov bodo številni tekači okupirali tekaške poti v Ljubljani. Seznam prog TK Šmarnogorska naveza, katerih skupna dolžina je 130 kilometrov, si lahko ogledate na tej povezavi. Šarf je z ekipo poskušal najti trase, kjer:
- lahko tečete tudi v deževnem vremenu,
- ni pričakovati težav z lastniki zemljišč,
- ureditev poti ni zahtevala večjih posegov v naravo
- so osvetljene, a neprometne asfaltirane ceste (primerne za večerne teke)
- bo v prihodnosti možna nadaljnja povezava z načrtovanimi progami na levem in desnem bregu Save med Tacnom oziroma Brodom in Črnučami ter po pobočjih Rašice in Šentviškega hriba

Štiri kategorije zahtevanosti
Trase so razdeljene v štiri sklope. Prva skupina prog poteka po obrobju naselij Tacen in Brod (dolžina do 7 kilometrov, asfaltirana pot, mestna razsvetljava). Drugo skupino zmerno razgibanih prog, dolgih od 10 do 20km, druži krog okoli Šmarne gore. Tretja skupina in četrta skupina predstavljata izbor gorsko obarvanih poti, ki so zahtevnejše. Njihova dolžina je okrog 10 kilometrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.